Vágólapra másolva!
Az áprilisi visszaesés után májusban már 0,33 százalékkal bővült a magyar gazdaság az Ecostat és a Világgazdaság című napilap közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint - tájékoztatta a kutatóintézet legfrissebb előrejelzéséről.
Vágólapra másolva!

A javulás markánsabb lett a korábban vártnál, mivel az áprilisi visszaesés a felülvizsgált számítás szerint 0,67 százalék volt, erőteljesebb az egy hónapja közölt 0,36 százalékos becslésnél.

Márciusban ugyan még emelkedett az indikátor 0,22 százalékkal, ezt megelőzően azonban az elmúlt tizenkét hónapban csak szeptemberben és júniusban mutatkozott némi emelkedés, egyébként hónapról hónapra zsugorodott a gazdaság.

A GYIA összetevői közül májusban 6 tényező a növekedés, négy a csökkenés irányába mutatott. Kedvezőbben alakult az előző hónaphoz képest az ipari termelés, a reálkamat, a pénzkínálat és a BUX index reálértéke. Meglepő módon a gépjárműhitelek állománya is emelkedett, a munkakeresés átlagos időtartama pedig mérséklődött.

A csökkenés irányába hatott az üzleti várakozások alakulása, a rövid és hosszú lejáratú állampapírok közötti kamatkülönbség csökkenése, a reálkeresetek szűkülése és a nem élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmának csökkenése.

A következő hónapokra a legvalószínűbbnek a stagnálást tartják az index összeállítói, hozzátéve, hogy továbbra is előfordulhatnak kilengések mindkét irányba.

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy ismert, nemzetközi módszereken alapuló vezető indikátor típusú mutató, amelyet a GDP alakulását jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.