Oszkó: A következő kormány dönt az euró előszobájáról

Vágólapra másolva!
A gazdasági visszaesés mértéke és annak üteme óvatossá teszi a kormányt az euróövezethez csatlakozás újabb céldátumának kitűzésével kapcsolatban - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Napi Gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban a pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az euró bevezetése ennek ellenére továbbra is elsődleges cél, ám ehhez a gazdaság állapotán kell változtatni.

Oszkó Péter szerint a csatlakozás az euró előszobájának tekintett ERM-II árfolyamrendszerhez a hivatalos fórumokon az ősszel vetődhet fel, de ebben a kérdésben valószínűleg a következő kormány hozza meg a végső döntést.

Az alig egy hónapja kinevezett pénzügyminiszter a kiadáscsökkentő lépéseken túl az adórendszer napirenden lévő átalakítását tartja legfontosabb feladatának. A 30 millió forint értékhatár alatt az önkormányzatokra bízzák, kivetik-e az ingatlanra az adót vagy sem - mondta a pénzügyminiszter, aki szerint nincs politikai aggály a vagyonadó ellen. Elmondta, hogy a vagyonadó esetében azért döntöttek a tárgyi adóztatás mellett - vagyis azért nem vonják össze a vagyontárgyakat - mert technikai szempontból így azt könnyebb bevezetni. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy "ilyen irányba tovább fejleszthető az ingatlanadózás".

A pénzügyminiszter szerint az önkormányzatok el fogják fogadni az iparűzési adó központosított beszedését, mert az így hatékonyabb lesz. Jövőre még nem, de azt követően ennek hatására is nő majd az ebből származó bevétel.

A cafeteria adóztatásánál, a meleg étkezési utalványok és az üdülési csekk esetében Oszkó szerint a kedvezményes kulcs lehet a kompromisszum, s néhány héten belül megszülethet erről a megállapodás. Ugyanakkor a magán-nyugdíjpénztári befizetéseknél csak a magánszemélyek befizetését indokolt szerinte támogatni a jövőben.