Vágólapra másolva!
Közép-Kelet-Euópa német tőkebefektetőinek többsége a romló konjunkturális kilátások ellenére is kitart a kiválasztott beruházási helyszín mellett - közölte egy friss felmérés eredményeit a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK).
Vágólapra másolva!

A térség 15 országában - az Európai Unió új tagállamaiban, valamint a Nyugat-Balkán országaiban - működő német külkereskedelmi kamarák immár negyedik alkalommal kérdeztek meg mintegy ezer vállalatvezetőt a konjunktúrára vonatkozó vélekedésükről, valamint a helyi beruházási környezetről. A felmérés eredményeiből kiderül, a beruházási feltételek összességében megfelelnek a német beruházók várakozásainak.

Négy német vállalat közül három ma újra ugyanazt a beruházási helyszínt választaná. Ez az arány évek óta viszonylag stabil, és megerősíti egyrészről az általános elégedettséget a gazdasági környezettel, valamint a közép-kelet-európai térségben végrehajtott német beruházások stratégiai jellegét.

Minden országban jelentősen romlottak ugyanakkor a konjunkturális helyzet megítéléséhez és a folyó évhez kapcsolódó várakozások, amelynek oka, hogy a világgazdasági válság súlyosan érinti a térség erősen export-orientált nemzetgazdaságait. A válaszadók több mint háromnegyede 2009-ben az általános gazdasági helyzet romlásával számol, 52 százalékban pedig saját vállalatuk üzleti helyzetét tekintve is negatív változásra számítanak.

Az árbevétel csökkenésétől a vállalatok 55 százaléka tart, az eredmény csökkenésére 46 százalékuk számít. A gyenge gazdasági kilátások visszafogják a beruházási hajlandóságot is: a vállalatok fele tervezi a beruházások megkurtítását, és minden harmadik vállalat azzal számol, hogy a válság következtében a foglalkoztatottak számának csökkentésére kényszerül.

Pozitívum, hogy a vállalatok többsége - a korábbi évekhez hasonlóan - elégedetten nyilatkozott a munkaerő-potenciálról és az üzleti környezetről, míg a gazdaságpolitika a legtöbb országban okot adott az érdemi kritikára. Emellett a legégetőbb kérdések közé tartozik számos országban a korrupció, valamint a pályázatok átláthatóságának hiánya, de a gazdaságpolitika kiszámíthatósága és a bürokrácia alatt is szenvednek a vállalatok. Az adózás tekintetében is inkább elégedetlen a régió német vállalatainak többsége - ezen belül is rendszerint elégedetlenebbek az adórendszerrel és az adóigazgatással, mint magával az adóteherrel.

A régió leginkább vonzó gazdasági környezetének versenyében a felmérés 2006-os kezdete óta viszonylag stabil a rangsor, és 2009-ben sem következett be lényeges változás. A dobogón változatlanul első helyen szerepel Csehország, második Szlovénia, harmadik pedig Szlovákia lett.

A felmérés azért kiemelten fontos, mert a közép-kelet-európai régió az egyik legfontosabb gazdasági térség Németország számára. Közel 100 milliárd euróval már ma is mintegy 9 százalékot képvisel ez a térség Németország teljes közvetlen külföldi tőkebefektetéseiből - ez ötszöröse a Kínában eszközölt német beruházásoknak - hangsúlyozza a DUIHK közleménye. A közép-kelet-európai régió a német külkereskedelemből 12 százalékkal részesül, ami több, mint az Amerikai egyesült Államok és Kína összesen.