Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság éves szinten 5,7 százalékkal zsugorodott az idei első negyedben, a pénteken kiadott első becslés szerint. Ezzel már sorrendben a harmadik negyedéve zsugorodik az amerikai gazdaság, amelyre 1974-75 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Tovább gyengült az Amerikai Egyesült Államok gazdasága, de a GDP kevesebbel esett vissza, mint ahogy azt az elemzők várták. A növekedés természetesen még várat magára, és a vállalatok további elbocsátásokat fognak bejelenteni, de az év végére már fellendülés várható.

"A recesszió fokozatosan mérséklődik, de hosszú lesz a talpra állás felé vezető út" - mondta Ryan Sweet a Moody's vezető közgazdásza a Bloombergnek. "Mindenesetre az év végére a recessziónak véget kellene érnie."

Előzetes számítások a mostani negyedéves GDP esést 4,9 és 6,3 százalék közötti értékre várták. Az előző hónapi legfrissebb előrejelzés is 6,1 százalék csökkenést tartott valószínűnek, tehát a valós adat ebből a szemszögből kedvezőnek mondható. A kedvezőbb számok mögött az amerikai kereskedelmi deficit csökkenése áll.

A gazdaság további gyengélkedése, viszont lefele nyomja a hangulatot a munkaerőpiacon, amit csak súlyosbít a fizetések visszaesése. A fizetések 2008 utolsó negyedévében 21 milliárd dollárral csökkentek, több mint harmadával többel, mint amit előzetesen vártak.

Az emberek közérzete és a fizetések a vásárlókedvre is visszahatnak, ami lassabban növekedik a kelleténél. Mivel a bevételek csökkennek a cégek is költségeik lefaragásával akarnak túlélni. Kiadásaik, beleértve az eszközállomány pótlását és az új beruházásokat, éves szinten 37 százalékkal estek.