Kihullott a Dow indexból a GM és a Citi

Vágólapra másolva!
Eltávolítják június 8-ától az egyik legfontosabb New York-i tőzsdeindexből a Dow Jones Ipari Átlagból (DJIA) a General Motors Corp. és a Citigroup Inc. vállalatokat. A GM 1915 óta volt a harminc legjelentősebb New York-i részvény között, ám hétfői csődje után kihullott a DJIA-ból.
Vágólapra másolva!

A GM korábban a világ legnagyobb autógyártója volt, de hétfőn bejelentette a csődöt, a Citigroup pedig a legnagyobb bankok közé tartozik, de tavaly év végén az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed bejelentette: a pénzintézetnek 93 milliárd dolláros feltőkésítésre van szüksége. Időközben a Citit is részben államosították, 34 százalékos a szövetségi kormányzat részesedése jelenleg a bankban.

A GM és a Citi papírjai egyaránt 90 százaléknál nagyobb mértékben zuhantak a Bloomberg hírügynökség szerint. A válságnak már volt egy áldozata a Dow-index tagjai közül: az AIG, a korábban a világ legnagyobb biztosítójaként ismert cég is kihullott az indexből, miután kvázi államosították és megmentették a vállalatot, de részvényei szintén hatalmasat zuhantak.

A Dow Jones indexet összeállító szerkesztő, John Postbo egyébként májusban már nyilatkozott arról, hogy ha a GM csődöt jelent, akkor kiveszik a DJIA-ból.

A GM és a Citi helyett most a számítástechnikai vállalat, a Cisco Systems Inc. és a Travelers Cos. kerül a harminc legmeghatározóbb New York-i tőzsdei részvény közé. A korábban kihulló AIG helyére pedig a Kraft Foods került tavaly szeptemberben.

Tavaly még két csere történt a DJIA-ban: az élelmiszeripari Altria Group Inc. és az ipari berendezéseket gyártó Honeywell International Inc. helyett a Bank of America Corp. és az olajipari Chevron Corp. került be az indexbe.

A Dow Jones indexet 113 éve állítják össze, a GM 1915-ben került be a harminc legfontosabb részvény közé..

A GM a negyedik legnagyobb csődöt jelentette be most hétfőn a Lehman Brothers és a Washington Mutual bankok tavalyi bukása és a WorldCom távközlési vállalat 2002-es összeomlása óta.