Nyert a Wall Street, a GM 9 százalékot ugrott

Vágólapra másolva!
Közel 3 százalékos emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei  hétfőn. A GM csődje után az amerikai autógyár 20 százalékot veszített, aztán viszont 9 százalékos növekedésbe csapott át.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 2,6 százalékos (221,11 pontos) erősödéssel 8721,44 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite mutató 3,1 százalékkal (54,35 ponttal) 1828,68 pontra nőtt.

A kezdeti növekedéshez hozzájárult, hogy Kínában a májusi beszerzői menedzser index már a harmadik egymást követő hónapban volt 50 pont felett. Az 50 pontos szint vízválasztó a gyengülés és az élénkülés között. Ez felerősítette azokat a várakozásokat, hogy a végéhez közeledik a globális gazdasági visszaesés.

Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy májusban lassult a hanyatlás az amerikai feldolgozóipari ágazatban, ami szintén erősítette a befektetői bizalmat.

Nagy nyereséggel zártak az energiaipari és a bányaipari cégek a kőolaj és a nyersanyagok árának a növekedésére.

A befektetőket különösebben nem befolyásolta, hogy csődvédelmet kért a General Motors, mivel erre már hónapok óta számítani lehetett. A megfigyelők szerint ennél fontosabb, hogy a cég csődje miként befolyásolja majd a közeljövőben az amerikai foglalkoztatást és a lakossági kiadást.

A General Motors és a Citigroup június 8-án kikerül a New York-i értéktőzsde 30 vezető iparvállalatának DJIA indexéből - közölte a tőzsdefelügyelet.

A járműgyártó helyét a hálózati berendezések gyártója, a Cisco Systems veszi át, a pénzügyi céget pedig a Travelers Companies biztosító váltja fel.

A GM árfolyama a kezdeti, több mint húsz százalékos csökkenés után közel 9 százalékkal nőtt zárásra, a Citigroup részvényára egy százalékkal gyengült. A Cisco közel hat százalékkal, a Travelers mintegy 3 százalékkal drágult.

Alig nyolc hónapja az élelmiszeripari Kraft Foods váltotta fel a DJIA mutatójában az AIG biztosítót, amely akkor elfogadta a felajánlott 85 milliárd dolláros állami segélycsomagot, aminek az összege azóta csaknem a duplájára nőtt.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 2,27 dollár emelkedéssel november eleje óta legmagasabb szinten, 68,58 dolláron zárt.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,4150 dollárra erősödött a péntek késő esti 1,4146 dollárról (+0,03 százalék). A dollár 96,62 jenre emelkedett a pénteki 95,08 jenről (+1,62 százalék).

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, júniusi határidőre 20 centtel 978,60 dollárra csökkent.