A konvergenciajelentés csak 2011-ben vár növekedést

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium elkészítette a féléves konvergenciajelentést. A Brüsszelbe pénteken elküldött előrejelzés szerint a gazdaság teljesítménye idén és jövőre 6,7, illetve 0,9 százalékkal eshet vissza, és csak ezt követően, 2011-ben várható GDP-növekedés.  
Vágólapra másolva!

A jelentés kapcsolódik az évente aktualizált konvergenciaprogramokhoz, melyeket minden uniós tagország decemberben készít el. Magyarország 2006-ban vállalta, hogy a konvergencia-folyamat helyzetéről, az államháztartási egyensúly javításának menetéről, az ezt szolgáló strukturális reformok előrehaladásáról sűrűbben, hathavonta készít összefoglalót.

A mostani jelentés is áprilisban lett volna aktuális, ám Magyarország megállapodott Brüsszellel, hogy a leadási határidő május vége legyen, hogy az összefoglaló teljes képet tudjon adni a felülvizsgált makrogazdasági és költségvetési pályáról, a tervezett és eldöntött kiadáscsökkentő, valamint strukturális intézkedésekről.

A második félévben jöhet a javulás

A jelenlegi várakozások alapján az 2009 második felében a nemzetközi gazdasági helyzet kedvezőbbé válhat, és a piacok regenerálódását követően lassú felívelés kezdődhet globális szinten. Ha az előrejelzés beválik, akkor a fejlett országok fellendülésével párhuzamosan a magyar külkereskedelem teljesítménye is fokozatosan javulni fog. Az exportlehetőségek bővülésével az év második felétől a vállalati gépberuházásokban, valamint az ipari termelésben is élénkülés következhet be. Ezek a pozitív folyamatok tendenciaszerűek, és a következő években folyamatos növekedést generálhatnak. Emellett a kormányzati adóintézkedések hozzájárulhatnak az exportszektor versenyképességének növekedéséhez - fogalmaz a jelentés.

A fiskális kiigazító intézkedések ugyanakkor kedvezőtlenül érintik a belső keresletet. Az áfa- és jövedékiadó-kulcsok emelése, a pénzügyi transzferek csökkentése, valamint az állami lakástámogatási rendszer szigorítása negatívan hatnak a lakossági fogyasztásra és beruházásra, továbbá a közösségi fogyasztásban is csökkenés valószínűsíthető. Ezen hatások eredőjeként a magyar gazdaság 2009 második felében érheti el a mélypontját. Összességében 2009-ben 6-7 százalékos GDP-csökkenésre lehet számítani.

Mi várható számokban?

A jelentés szerint leghamarabb két év múlva bővülhet a magyar gazdaság, a GDP alakulására vonatkozó prognózis ugyanis az idén várható 6,7 százalékos hanyatlás után 2010-ben pedig 0,9 százalékos csökkenést valószínűsít, és csak 2011-ben várható - 3,6 százalékos - növekedés. Az előrejelzés szerint a nettó átlagkeresetek az idén mindössze 1,2 százalékkal növekedhetnek, ám a következő két esztendőben 6,9, illetve 5,2 százalékos emelkedés jöhet.

A munkaerőpiac is csak két év múlva térhet magához: a foglalkoztatottak száma, a jelentésben szereplő prognózis alapján 2009-ben 2,9, 2010-ben pedig 1,1 százalékkal fog csökkenni, majd 2011-ben várható szerény, 0,9 százalékos növekedés ezen a téren. A munkanélküliség ezzel párhuzamosan fokozatosan csökkenhet, 2009 egészére várható 10,1 százalékos ráta, 2010-ben 9,8, egy évvel később pedig 9 százalékra mérséklődhet. Az éves átlagos infláció idén 4,5 százalékos, jövőre csak 3,8 százalékos lehet, 2011-ben pedig 2,8 százalékos áremelkedéssel számol a konvergenciajelentés.