Vágólapra másolva!
A magyar deviza erősödéssel kezdte a szerdai kereskedést, az euró árfolyama 280 forint alá esett, de délután már 286 forint fölött volt a jegyzés.
Vágólapra másolva!

Szerdán háromnegyed hat előtt egy euróért 286,25 forintot kellett adni, szemben a a reggeli 280 forint alatti értékekkel. A keddi kereskedésben 280-282 forint körül mozgott a közös európai pénz, innen ment le délelőtt 10 óra körül 279,60 forintra a kurzus. A dollárt délután 199 forint körül, a svájci frankot pedig 186 forint körül jegyezték.

Külső hatások állnak a háttérben

Piaci szakértők szerint a délutáni jelentős forintgyengülés részben régiós hatásaokkal magyarázható, elsősorban a lett deviza, a lat esetleges leértékelése miatt a befektetők elfordultak a kelet-európai devizáktól. A forint tehát külső tényezők miatt gyengült, amit az is bizonyít, hogy nem egyedül került lejtőre, többek között a zloty is veszített értékéből. (Elemzők szerint egyértelműen rosszat tett a forintnak az is, hogy szerdán sikertelen volt a lett kincstárjegy-aukció. A lett pénzügyminisztérium több mint 100 millió dollár értékben hirdetett meg rövid lejáratú papírokat.)

A magyar deviza értékvesztéséhez hozzárjául az is, hogy a dollár a nemzetközi piacokon erősödik az euróval szemben. Az amerikai deviza drágulását az váltotta ki, hogy több ázsiai - az indiai, a japán, a dél-koreai és a kínai - jegybank jelezte, hajlandó a továbbiakban dollárt és dolláralapú értékpapírokat, például állampapírokat vásárolni. A dollárt segítette továbbá az ADP munkaerő-piaci statisztikája is, a jelentés szerint az Egyesült Államok magánszektorában májusban 532 ezer munkahely szűnt meg, ami csökkenést jelent az áprilisi 545 ezerhez képest és november óta nem látott szintet jelent.

Reggel még jó erőben volt a forint

A reggeli forinterősödés elsősorban azzal volt magyarázható, hogy a nemzetközi piacon egyre bátrabbak lettek a befektetők, javult a kockázatvállalási hajlandóság, amit legpontosabban a dollár főbb devizákkal szembeni árfolyamalakulása tükröz.

Bizonytalan gazdasági kilátások esetén a befektetők dolláreszközökbe pumpálják a pénzeszközeiket, az amerikai devizát ilyenkor egyfajta befektetési mentsvárnak, más szóval menedékdevizának tekintik. Javuló gazdasági kilátások esetén viszont inkább más, "kockázatosabb", vagyis jobban jövedelmező eszközökbe fektetik a pénzüket a befektetők, azaz kiszállnak dollárbefektetésekből, emiatt pedig gyengül az amerikai fizetőeszköz. Bár szerda reggel még utóbbi helyzet jellemezte a devizapiacot, ám délután fordult a kocka, és lejtőre kerültek a régiós devizák, köztük a forint.