Bíróságon támadja a Molt a Szurgutnyeftyegaz

Vágólapra másolva!
Bíróság előtt folytatódik a Mol és a Szurgutnyeftyegaz vitája. Az orosz cég azért kezdeményez jogi eljárást, mert nem jegyezték be a részvénykönyvbe a Mol április 23-ai közgyűlése előtt. Ezért a Szurgut nem vehetett részt a Mol döntéseinek meghozatalában, jóllehet nem sokkal azelőtt több mint húsz százalékos részvénypakettet vásárolt a magyar vállalatban.
Vágólapra másolva!

A Mol csütörtökön a BÉT honlapján közölte, hogy az orosz olajcég, a Szurgutnyeftyegaz törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a magyar olajtársaság ellen a Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság előtt.

Az oroszok a Szurgutnyeftyegaz részvénykönyvi bejegyzésének megtagadása miatt fordultak a bírósághoz - a szűkszavú tájékoztatás szerint.

Megvették az OMV részesedését

Az orosz cég néhány hónapja megszerezte az osztrák OMV-től a Mol több mint 20 százalékos részvénypakettjét. A Mol április 23-ai közgyűlésén a Szurgutnyeftyegaz azonban nem tudott részt venni, ugyanis a részvénykönyvbe való bejegyzésüket megtagadták. Az oroszok a hírek szerint nem feleltek meg a magyar jogszabályokban előírt feltételeknek.

A Mol április végi közgyűlésén időközben megszavazták azokat az előterjesztéseket, amelyeket a menedzsment javasolt a cég függetlenségének garantálására, az úgynevezett "lopakodó felvásárlás" elleni védekezés címén. Később a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt úgy nyilatkozott, hogy a Szurgutnyeftyegazt nem tekinti lopakodónak.

Hernádi korábbi nyilatkozata

Hernádi a Szurgutnyeftyegaz részvénykönyvi bejegyzéséről is nyilatkozott korábban. Szerinte a közgyűlés óta "enyhe üzenetváltások" történtek a Szurgutneftyegazzal, amelyek elsősorban azt taglalták, miért nem tudott részt venni az éves rendes közgyűlésen.

Hernádi akkor azt is hozzátette: "a jogszabályok szerint, illetve a Magyar Energia Hivatal be nem fejezett eljárása miatt azt sem tudni, hogy Mol-részvényesnek tekinthető-e az orosz cég, ezért bármilyen kérésének teljesítése komoly jogi fejtörést okozna most nekik.

Az igazgatóságnak nem volt mérlegelési lehetősége, hiszen a jogszabályok alapján nem tehetett mást, minthogy nem jegyezte be a részvénykönyvbe" a Szurgutnyeftyegazt.