Bizonytalanok a befektetők, de emelkedik a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 217,83 pontos emelkedéssel, 15 337,84 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 1,44 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Az európai határidős indexek alapján emelkedés várható a főbb európai tőzsdéken és ezzel együtt a BÉT-en is - mondta Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője az MTI-nek. Úgy vélte, az elmúlt három nap gyengülése után ismét fölfelé indulhat a részvénypiac.

Emellett viszont az elemző szerint a hétvégi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban a befektetők többsége bizonytalan egész Európában, így távol maradhatnak a kereskedéstől, de legalábbis tartják pozícióikat.

A választásokon túl meghatározó lehet a pénteki kereskedésre az Egyesült Államokban megjelenő munkaerőpiaci adat is, ami akár a következő napokban is befolyásolhatja a befektetői döntéseket.

A vezető részvények közül a nap folyamán az OTP, amely a legtöbbet veszített értékéből, szintén fölfelé korrigálhat, amennyiben nem folytatódik az eladási hullám a papír piacán.

Fél órával nyitás után az OTP 3,57 százalékos emelkedéssel 3 481 forinton, a MOL 0,11 százalékos emelkedéssel 12 850 forinton, a Richter 0,65 százalékos emelkedéssel 30 700 forinton, a Magyar Telekom pedig 0,49 százalékos csökkenéssel 607 forinton állt.