Válsághíradó: Jól húzott a BUX és a forint, gyengélkedett Amerika, nagyot esett a GDP

Vágólapra másolva!
Nagyot nyert a pesti tőzsdeindex, a forint is sokat erősödött, a törvényhozásban élénk vitával megkezdődött a 2010-es adócsomag tárgyalása. Brazília hivatalosan is recesszióba süllyedt, s Kubában is bajok látszanak. Megmenekülhet a magyar rozébor az összeöntött vetélytársaktól, az olaj ára hét hónapos csúcsra szaladt. Válsághíradó hajnalban.
Vágólapra másolva!

Szerdán inkább külföldről érkezhetnek fontosabb adatok, Magyarországon csak a KSH tesz közzé szélesebb körű mutatót, a távközlés és az internet elterjedtségére és használatára vonatkozó első negyedéves adatokat.

Külföldön inkább Európából, az eurózónából várható több adat, igaz, a tengerentúlról is érkezik néhány fontos mutató.

Napvilágot látnak a májusi német infláció és nagykereskedelmi árak - az inflációra vonatkozó előrejelzés áprilishoz hasonlóan változatlan drágulást mutat. Ugyancsak a német gazdaságot jellemzi a Manpowernek a munkanélküliségre vonatkozó előrejelzése.

Az eurózóna nagyobb országaiban - Franciaországban és Olaszországban - közzéteszik az áprilisi ipari kibocsátás számait, a várakozás minkét országban 17-24 százalékos visszaesést mutat. Olaszországban kijönnek az első negyedéves GDP-számok - a prognózis év/évre -5,9, hó/hóra -2,4 százalék -, a befektetések alakulására vonatkozó adat - 6,9 százalékos csökkenés az előrejelzés -, valamint a külkereskedelem számai - a prognózisok mind a kivitelben, mind a behozatlban 6-7 százalékos esést mutatnak.

A zónán kívüli Nagy-Britannia április kereskedelmi mérlegét teszi közzé, valamint az ipari kibocsátási mutatókat, itt 12 százalék körüli csökkenés a várakozás.

A tengerentúlon a Bloomberg júniusi bizalmi indexe, valamint az USA április kereskedelmi mérlege - ami várhatóan enyhén romlik - és az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve jelentése a gazdaságról, a bézs könyv lesz a legfontosabb közzétetel. A másik irányból az első negyedéves japán GDP-adatok érkeznek, éves szinten durva, 15 százalék körüli csökkenési várakozások mellett.

A BUX jól teljesített, New York gyengén zárt

A forint segítette a tőzsdét kedden, a BUX 3,03 százalékos emelkedéssel zárt kedden. A keddi kereskedésben fokozatosan erősödött a magyar deviza, az euró napközben járt 280 forint alatt is, ám késő délután 281 forint körül mozgott a kurzus. A várakozásoknál kicsit jobban, 6 százalék fölötti mértékben zsugorodott a magyar gazdaság teljesítménye az idei év első három hónapjában,

New Yorkban a technológiai index végzett a legjobban, a Nasdaq Composite 0,97 százalékot emelkedett. A Dow Jones-t elsősorban az energiarészvények akadályozták meg abban, hogy nagyobb veszteséggel zárjon. A Standard & Poor's 500 mutató ugyancsak nyereséggel zárt, csengetéskor 0,35 százalékos erősödést mutatott.

Brazília gazdasága hivatalosan is recesszióba került, mivel az ország GDP-je a tavalyi utolsó negyedévi 3,6 százalékos esés után az idei első negyedében is csökkent - ez alkalommal 0,8 százalékkal.

Kuba májusban lejárt 200 millió eurónyi kötvénye egy éves halasztott visszafizetésének elfogadását kérte a kötvények külföldi birtokosaitól - akuttá vált a pénzhiány a szigetországban, export- és idegenforgalmi bevételei ugyanis csökkennek, a pénzátutalások akadoznak, sokan kivonták pénzüket a kubai bankokból.

Hét hónapos csúcsra szaladt az olajár.

Nem lesz gázáremelés, menekül a tőke

Megkezdődött a 2010-es adócsomag parlamenti vitája, az SZDSZ a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokra is kiterjesztené a vagyonadót. Megmenekülhet a magyar rozébor, Brüsszel ugyanis nem támogatja azt az előterjesztést, amely engedélyezte volna a rozék fehér és vörös bor keverésével történő előállítását.

A Bajnai-kormány a jövő hónap elején megszünteti a lakástámogatások jelenlegi rendszerét, amely a következő három évben 172 milliárd forintos megtakarítást jelent a költségvetésnek. Megsarcolnák az ingatlannal rendelkező cég - amely vagyonának több mint 75 százalékát ingatlanok teszik ki - eladását, a tervek szerint 2010-től e cégekből nem lehet adó- és illetékmentesen részesedést eladni.

Elővásárlási jogot kapott a kormány az E.ON cégében, így - a kormányszóvivő szerint - hosszú távon is biztosított Magyarországon a gázellátás biztonsága, és garantálható, hogy az idén júliusi áfaemelésen kívül további plusz terheket nem kell viselnie a lakosságnak, hiszen a gáz ára nem emelkedik.

Elfordult a tőke Kelet-Európától, idén a nyolc évvel ezelőtti szintre eshetnek vissza a közvetlen tőkebefektetések a régió országaiban. Ötvenezer német munkahely került veszélybe a Karstadt áruházláncot és a Quelle csomagküldőt is üzemeltető cég csődvédelmi kérésének elutasítása nyomán.

Az USA veszi a legtöbb fegyvert

A horvát versenyhivatal feltételes engedélyt adott a Mol-nak az INA olajipari vállalat átvételéhez. A tervek szerint 5-8 millió eurós beruházással a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón építi fel első európai üzemét a járműiparban érdekelt szingapúri Patec cég.

Globális szinten 1464 milliárd dollárt tettek ki az országok hadikiadásai 2008-ban, a legnagyobb számla az Egyesült Államoké. Nagyot esett a távközlési piac, megfeleződtek az orosz autóeladások, csökkentek az európai autóárak.

Románia első negyedévi hazai összterméke 6,2 százalékkal csökkent éves összevetésben végleges adat szerint. A román statisztikai hivatal előzetes adata még nagyobb, 6,4 százalékos visszaesésről szólt.