Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Általában magasabban zártak a hétfőinél a nyugat-európai tőzsdeindexek kedden, de a két legjelentősebb piac fő mutatója kivétel maradt. Általában igen nyugodt kereskedés jellemezte a napot mindenütt, ami már a nyári uborkaszezonnak lehet az előjele, de lehetséges, hogy a befektetők fontosabb piacmozgató hír híján inkább ölbe tett kézzel ültek és vártak.
Vágólapra másolva!

A FTSEurofirst 300 összeurópai index mégis 0,5 százalékos emelkedéssel 869 ponton zárt, a jelentések szerint elsősorban a technológiai részvények egyengették emelkedését, kisebb részt az olaj- és energiaipari papírok.

Londonban is drágultak ezek, ennek ellenére a FTSE 100 Index 4405 ponton zárt, azaz mindössze 0,43 ponttal elmaradva hétfői zárásától. A bányaipari és a banki részvények is többnyire drágultak (a biztosítók nem), de zömmel szerény mértékben. Visszahúzó erőt jelentettek az ipari részvények árfolyamai: az AstraZeneca gyógyszeripari papír árfolyama 1,18 százalékot esett, a BAT dohányipari részvény 1,9 százalékkal olcsóbbodott, valamint a médiarészvények sem szerepeltek jól.

A nap nyertese a Thomas Cook utazási cég részvénye lett 10 százalékot meghaladó drágulással.

Frankfurtban a DAX-30 is esett, 0,14 százalékkal 4998 pontra. Az árfolyamok változása általában nem érte a másfél százalékot sem, kivétel volt a Deutsche Börse (-2,96 százalék) és a Volkswagen (+2,54 százalék). A Deutsche Bank és az Allianz részvényárfolyama is süllyedt.