Simor: Nincs hely lazításra

Vágólapra másolva!
A monetáris lazítás a jelenlegi helyzetben nagyon kockázatos, tovább mélyítheti a recessziót, a monetáris politika mozgástere korlátozott - ismertette Simor András az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának szerdai ülésén. Szerinte kamatot akkor lehet csökkenteni, ha az ország kockázati megítélés stabilizálódik.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A jegybankelnök hozzátette: a magyar gazdaság továbbra is nagyon sebezhető, amin rövid távon nehéz javítani. Az államadósság hosszabb távon is viszonylag magas marad, az állampapírpiac továbbra sem működik kielégítően és Magyarország kockázati felára a legmagasabb a régióban.

Az idén még mély recesszió lesz Magyarországon, 2010 a stabilizálódás éve lesz, és ezt követően indulhat meg a növekedés - fejtette ki Simor. Hozzátette: bár az MNB érzi a gazdasági szereplők kamatcsökkentési igényét, erre csak akkor van mód, ha a kockázati megítélés javul, stabilizálódik és nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer biztonságát.

Hangsúlyozta, hogy a banki hitelezési aktivitás növelésére a monetáris politikának nincs igazán befolyása, mivel a bankok nem a likviditáshiány miatt nem hiteleznek, hanem azért, mert saját forrásból próbálnak egyre inkább kihelyezni.

A kormány intézkedései rövid távon megemelik ugyan az inflációt, de eltekintve ezek hatásától a fogyasztói árak éves növekedési üteme középtávon a 3 százalékos cél alatt marad - véli a jegybankelnök.

Hozzátette: a legutóbbi és a tervezett kormányintézkedések azonban hosszabb távon hozzájárulnak a GDP arányos államadósság csökkenéséhez is, ami javíthatja az ország kockázati megítélését.