A Dow pluszban, a Nasdaq mínuszban végzett

Vágólapra másolva!
A recessziós hatásoknak kevésbé kitett vállalatok részvényeibe "kapaszkodtak" pénteken a tőzsdei befektetők, már az amerikai gazdaság nemsokára már jobb teljesítményére gondolva, miközben a technológiai részvények lefelé nyomták a két nagy részvénypiac indexeit. A kereskedés vége előtt tíz perccel a DJIA tőzsdei index még előző napi zárása alatt volt.
Vágólapra másolva!

A kétirányú árfolyammozgás végeredménye az lett, hogy a tőzsde DJIA mutatója 8799,41 ponton zárhatott, előző napi zárását 0,32 százalékkal haladva meg, míg a technológiai Nasdaq piac composite mutatója végül 1858,80 pontig jutott, azaz 0,19 százalékot veszített.

A Wall Street-i részvénykereskedés félidejénél a tőzsde DJIA mutatója szerény 12 pontnyi veszteségben volt, ami 0,15 százaléknak felel meg, a Nasdaq piac composite mutatója viszont 1,2 százalékos veszteséget jelzett ekkor.

A technológiai piac veszteségét elsősorban az Intel okozta, melynek árfolyama az ágazattal kapcsolatos rossz hírtől süllyedt 1,7 százalékot. Az ugyancsak félvezetőipari nagyvállalat, a National Semiconductor ugyanis üzleti év utolsó negyedére veszteséget közölt, amitől részvénye 7 százalékot zuhant.

A tőzsde DJIA indexe részben az Intel, részben az Alcoa árfolyamveszteségétől (-2,6 százalék) maradt ekkor a negatív tartományban.

Csökkenéssel is nyitott pénteken a Wall Street: a New York-i tőzsde vezető DJIA indexe 0,37 százalékkal, a Nasdaq piac mutatója 0,70 százalékkal gyengült. A mutatók alakulását elsősorban az befolyásolta, hogy visszaesett az olaj és más nyersanyagok világpiaci ára a dollár erősödése miatt. Nagyjából fél óra múltán a DJIA 0,25 százalék, a Nasdaq 0,64 százalék veszteséget mutatott.