Megalakult a világ legnagyobb vagyonkezelője

Vágólapra másolva!
Sikeresen zárult a BlackRock Inc. és a Barclays Plc tárgyalássorozat, így 13,5 milliárd dollárért A BlackRockhoz kerül a Barclays befektetéssel foglalkozó vállalkozása. Az eddig Barclays Global Investors (BGI) néven futó vállalkozás és a BlackRock egyesüléséből a világ legnagyobb vagyonkezelője jön létre.
Vágólapra másolva!

Összesen 2,7 biliárd dollár. Ekkora lesz az új BlackRock Global Investors által kezelt pénzállomány összege, míg a cég piaci értéke 34 milliárd dollár lesz. A hatalmas számok mellett érdekesség, hogy a BGI és a BlackRock két eltérő üzleti modellt, tehát két különböző piaci szegmenset fog egyesíteni.

A kliensek egy része olyan papírokba fektetett amik különböző piaci indexek mozgását követik, a másik csoport pedig inkább értékpapírokra fókuszált. Az új pénzügyi szereplő lesz az első, ami egyesíti majd a két szolgáltatást - írta meg a Bloomberg.

"Ez fogja a legnagyobb választékot biztosítani az ügyfeleinknek. Ez a tranzakció átalakít mindent" - mondta Laurence Fink a BlackRock vezérigazgatója. A nyújtott szolgáltatások mellett a szerződésben résztvevő két fél és átalakul, ugyanis szorosabb kapcsolatba kerülnek.

A hétfőn bejelentett tárgyalássorozat végére a felek a következőkben egyeztek meg: a 13,5 milliárdos vételár úgy fog összeállni, hogy a BlackRock 6,6 milliárd dollárt fizet készpénzben, a fennmaradó részt részvények átadásával pótolja.

Ennek alapján a Barclays 19,9 százalékos részesedést fog bírni az új cégben és vezérigazgatója, valamint elnöke helyet kap majd az igazgatósági tanácsban. Cserébe (más bankokkal közösen) hitelt nyújtva a Barclays is megkönnyíti az üzlet létrejöttét.

Az új gigantikus méretű vagyonkezelő 9 000 embernek fog munkát adni ,összesen 24 országban és olyan államok pénzpiacian fog kulcsszerepet betölteni, mint Kanada és Japán, valamint magában az EU-ban is.