Marad a mostani olajár

Vágólapra másolva!
Több mint húsz centtel csökkent a nyersolaj hordónkénti ára pénteken kora reggel a csütörtöki egy dollár körüli drágulást követően, de ennek ellenére az árszint a hét hónapos csúcs közelében maradt.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), ami 28 tagországnak ad tanácsokat energetikai ügyekben, előző év augusztusa óta először tartja valószínűnek, hogy növekedni fog az olaj felhasználásának mértéke. A kedvező gazdasági adatok közül különösen a kínai ipar újjáéledése fontos, ami nagy fogyasztója a kőolajnak.

"Véleményem szerint az összkép valóban erősebb gazdaság és magasabb árak fele mutat az elkövetkező pár hónapban" - mondta Peter McGuire a Bloombergnek. "Én azt mondanám a 80-81 dollár körüli ár az új cél. Az okos befektetők már hat hete az olajra játszanak, de vannak országok, ahol még hosszabb ideje is."

A Párizsban székelő IEA szerint a globális olajfogyasztás napi szinten 120 ezer hordóval fog emelkedni, így havi szinten eléri a 83,3 millió hordót. A mostani növekedés ellenére viszont éves szinten még mindig csökkenésről kell majd beszélni, ugyanis az összfogyasztás 2,9 százalékkal esett az előző évhez képest.

Az egyetlen dolog ami visszafoghatja az olajár emelkedését (amennyiben kitart a gazdasági fellendülés) az ellátás bővülése lehet. Erre van is valamennyi esély, ugyanis az IEA adatai szerint az OPEC-en kívüli olajtermelők, mint például Oroszország és Kolumbia, májusban napi 170 ezer hordóval növelték kínálatukat.

A péntek reggeli adatok alapján eközben az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 21 cent csökkenéssel 71,58 dolláron volt. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára pedig 72,43 dolláron állt 25 cent gyengüléssel. A szakértők szerint a befektetők kivárásra rendezkednek be, így pénteken nem kell számítani további jelentősebb áremelkedésre.