Elmaradozik Kínából a külföldi tőke

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A válság hírei percről percre

Hétfőn közzétett adat szerint májusban az egy évvel korábbitól 17,8 százalékkal maradt el Kínában a közvetlen külföldi beruházások értéke. Nyolcadik hónapja mérnek ezen a téren éves összevetésben visszaesést, áprilisban ennek mértéke még 22,5 százalékos volt. A külföldi befektetésekkel Kínában működő vállalkozások a kínai ipari termelés 30 százalékát és a kivitel 55 százalékát adják.

A kínai kormányzat az ösztönzés módozatait keresi, az ilyen beruházások ellenőrzésének lazítását, az engedélyezési folyamat felgyorsítását ígérve. Elemzők szerint azonban nem ezen, hanem a világgazdaság élénkülésén múlik a külföldiek kínai beruházásainak újbóli növekedése. A fejlett világban a legtöbb vállalkozás egyszerűen a túlélésért küzd, nem foglalkozik a külföldi terjeszkedés terveivel.

A kínai gazdaság sem nyerte vissza korábbi növekedési dinamikáját, az export az elmúlt hónapokban az egy évvel ezelőttitől jócskán elmaradt, és az idei első negyedév 6 százalékot alig meghaladó növekedési üteme is az elmúlt tíz év leggyengébb teljesítménye.