Vágólapra másolva!
Az eurózóna bankjai az idén és jövőre 238 milliárd eurós veszteségre számíthatnak a válság miatt - derül ki az Európai Központi Bank (EKB) jelentéséből, amely szerint nem a rossz pénzpiaci befektetésekkel, hanem a vállalati hitelekkel lesz baj.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi stabilitási jelentés szerint az eurózóna bankjai és a térség általános gazdasági teljesítménye között nagyon szoros az összefüggés, a pénzintézetek veszteségei a várakozások szerint a vállalati hiteleken keletkeznek majd. A jegybanki szakértők szerint a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos bizonytalanságok és rizikók továbbra is léteznek.

A Financial Times (FT) tudósítása szerint az EKB borúlátó előrejelzése felgyorsíthatja a bankrendszer ellenállóképességét mérő stressztesztek lefuttatsását, miközben az európai jegybank azt is közölte, hogy a nagy nyugat-európai bankok tőkeellátottsága elégséges a recessziós idők túlélésére.

Nem csak az európai bankok vannak nehéz helyzetben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi becslése szerint az Egyesült Államokban 2009-ben és 2010-ben összesen 750 milliárd dollárt buknak majd a bankok, és még májusban is arra számítottak, hogy legalább 540 milliárd dolláros mínusszal lehet számolni.

Az EKB szerint a legnagyobb veszélyek, amelyek a bankrendszert fenyegetik a következők: a nagy bankokkal szembeni bizalomvesztés, a vártnál nagyobb lakásáresés a tengerentúlon, a biztosítói szektor helyzetének romlása, illetve a most prognosztizáltnál is nagyobb recesszió az eurózónában.