Vágólapra másolva!
A németországi befektetői bizalom három éves csúcsot érhet el a ZEW Center for European Economic Research társulat kutatásai alapján. Az optimista hangulatot az egyre több pozitív gazdasági előrejelzés alapozta meg, amelyek szerint Európa legnagyobb gazdaságában hamarosan véget érhet a recesszió.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A ZEW kutatásai szerint a befektetői bizalmi indexük (ami 35 adatot vesz figyelembe) a május eleji 31,1-ről 35-re emelkedhet. Ilyen magas utoljára 2006 júniusában volt az érték. A ZEW felmérés fő célja, hogy előre jelezze a hat hónappal későbbi gazdasági változásokat.

Határozottan lassul Németországban a gyártás visszaesésének üteme, és a frankfurti DAX index is 35 százalékot emelkedett az elmúlt három hónapban, de még így is a gazdaság 6 százalékos zsugorodását várják erre az évre.

"A piacok relatíve optimisták az első fecskék láttán" - mondta Joerg Angele müncheni elemző. "De míg a gazdaság szabadesésének már vége, egy fenntartható növekedéstől még messze vagyunk." Tartalmilag hasonló véleményt fogalmazott meg a Bloombergnek a Deutsche Bank vezérigazgatója Josef Ackermann is.

A német munkanélküliségi mutató jelenleg 8,2 százalékon áll és jövőre 10 százalék fölé is mehet. Hogy ezt elkerüljék, Angela Merkel kormánya 85 milliárd eurót költ a gazdaság élénkítésére, koncentrált adócsökkentést alkalmaz és 2 500 eurós egyszeri juttatást ad azoknak, akik régi autójukat újra cserélik.