Obama Roosevelt nyomában

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette: a legátfogóbb pénzügyi szabályozási reformot kezdeményezi az Egyesült Államokban a "nagy depresszió" óta. Az 1932-1945 között négyszer is megválasztott Franklin Delano Roosevelt elnöksége óta ez lehet a legnagyobb változás az amerikai pénzügyi rendszerben.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Közölte, a javasolt reformokkal olyan piaci környezet kialakítása a célja, amely ösztönzi az innovációt, ugyanakkor nem ad teret a visszaéléseknek. Mint mondta, olyan keretet kíván teremteni, amelyben a piacok szabadon működhetnek, kiküszöbölve a normális üzleti ciklusokban a pénzügyi összeomlás kockázatával járó bizonytalanságot.

Az Obama-kormány stratégiájának két központi eleme a bankok ellenőrzésének szigorítása a rendszerszintű kockázatok kiszűrésére, kezelésére, illetve a fogyasztók pénzügyi védelme.

Az elnök javaslatot tesz, hogy a központi bank, a Federal Reserve (Fed) az eddigieknél szélesebb jogköröket kapjon azon fontos pénzintézetek felügyeletére, amelyek esetleges bukása veszélybe sodorhatja az egész gazdaságot.

Obama szintén kezdeményezi egy úgynevezett pénzügyi fogyasztóvédelmi ügynökség felállítását, amely egyebek mellett a jelzáloghitel-piaci termékeket és a hitelkártyapiacot felügyelné.

Ugyancsak javasolja egy kormányzati szakértőkből álló tanács létrehozását, amelynek a pénzügyi rendszert fenyegető kockázatok monitorozása lesz a feladata. A testület munkáját a pénzügyminisztérium fogja irányítani, és részt vesz benne a Fed is.

Átalakítják a tervek szerint a banki szabályozási és felügyeleti szerveket is abból a célból, hogy a jövőben gyors és hatékony lépéseket tehessenek a válságok megelőzésére.

Obama a Bloomberg televíziónak adott keddi interjújában úgy fogalmazott: érzékelhető új szabályokra van szükség annak érdekében, hogy az amerikai piacokon helyreálljon a bizalom. Kifejtette, hogy a felügyelet hiánya miatt a pénzintézetek túl sok kockázatot vállaltak, és ez hozzájárult a pénzügyi válság kialakulásához.

Az Obama-kormány terveinek persze szép számmal akadnak ellenzői. Sok bankár kifogásolja a fogyasztóvédelmi pénzügyi szervezet létrehozását, kongresszusi képviselők pedig aggódnak, hogy a Fed túl erős, független felügyeleti intézménnyé válik.

Az átfogó pénzügyi szabályozási reformnak egyéb elemei is vannak. A bankok számára nagyobb biztonsági tartalékolást fognak előírni, ezenkívül a befektetők védelmében a fedezeti alapoktól erőteljesebb átláthatóságot követelnek. Szabályozni fogják a hitelpiaci kockázati csereügyleti eszközöket és az egyéb, korábban kormányzati felügyelet nélküli származékos termékeket.

Obama a CNBC-nek elmondta: a javaslatok gyors elfogadására van szükség a lehető legjobb szabályozási környezet megteremtése érdekében.

A pénzügyi szabályozási reformról, amelynek elemeiről hat hónapja tart a kormányzati egyeztetés, újabb hónapokig folyik majd vita; a témakör a várakozások szerint július végén vagy a nyári szünet után kerül a kongresszus alsóháza elé.

Az ellenzéki Republikánus Párt azonnali nyilatkozatban bírálta Obama elnök elképzeléseit azon az alapon, hogy túlságosan nagy hatalmat ad a szövetségi kormány kezébe az amerikai gazdaság mikrogazdasági irányításában. A párt szerint valóban szükség van a befektetők védelmére és a hiteláramlás biztosítására, de Obama és a Demokrata Párt tovább akarja erősíteni a központi kormány szerepét anélkül, hogy bármilyen terve lenne ennek visszafordítására.

A több Nobel-díjas közgazdászt is tagjai között tudó Center for Economic and Policy Research nevű kutatóintézet üdvözölte az Obama-terv egyes részeit, azonban kifogásolta, hogy elsikkad a szövetségi felügyelők felelőssége. Az agytröszt szerint a kormány úgy igyekszik beállítani, mintha a szabályozási-felügyeleti rendszer hiányosságai idézték volna elő a válságot, nem pedig a konkrét felügyelők tévedései, és az, hogy ezeket a személyeket nem számoltatják el, előkészíti a talajt a következő válsághoz.