Az orosz kormány is beszállt a Szurgut-Mol ügybe

Vágólapra másolva!
Az orosz kormányfő helyettese szerint Moszkva támogatni fogja a Szurgutnyeftyegazt a magyar Mollal folytatandó tárgyalásain. A Mol viszont nem tud ilyen tárgyalásokról.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány támogatni fogja a Szurgutnyeftyegaz olajipari magáncéget a magyar Mollal folytatandó tárgyalásain - mondta Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes pénteken a Reuters hírügynökségnek.

Semmilyen tárgyalás nem folyik az orosz cég és a Mol között - mondta az MTI érdeklődésére Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója.

A nagyságra negyedik orosz olajvállalat a közelmúltban meglepetésszerűen vásárolta fel az osztrák OMV társaság Molban birtokolt részvénycsomagját (21 százalékot) mintegy 1,4 milliárd euróért.

A váratlan orosz lépést - a Reuters kommentárja szerint - a Mol erős ellenállással fogadta és a magyar kormány képviselői is aggodalmaikat hangoztatták az előre nem jelzett jelentős orosz tulajdonszerzés miatt.

"A Kreml-barát Szurgut viszont barátinak nevezte közeledését a magyar céghez" - írja a Reuters".

Korábban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az április 23-ai közgyűlés óta "enyhe üzenetváltások" történtek a Szurgutneftyegazzal, amelyek elsősorban azt taglalták, miért nem tudott részt venni az éves rendes közgyűlésen. (A Szurgut emiatt jogi eljárást is kezdeményezett időközben a Mol ellen.)

Hernádi korábbi nyilatkozatában kijelentette: a jogszabályok szerint, illetve a Magyar Energia Hivatal be nem fejezett eljárása miatt azt sem tudni, hogy Mol-részvényesnek tekinthető-e az orosz cég, ezért bármilyen kérésének teljesítése komoly jogi fejtörést okozna most nekik. Az igazgatóságnak nem volt mérlegelési lehetősége, hiszen a jogszabályok alapján nem tehetett mást, minthogy nem jegyezte be a részvénykönyvbe a Szurgutnyeftyegazt.