Válsághíradó: erősebb a forint, vita a krízisalapról, dönt az MNB

Vágólapra másolva!
Pénteken különösebb ok nélkül erősödött a forint, közvetlenül a zárás előtt nagyot esett a budapesti tőzsdeindex, miközben az orosz kormány is beszállt a Mol-Szurgut kötélhúzásba. Vita alakult ki a krízisalapról, külföldi elemzők szerint Magyarországnak újabb IMF-hitelre lesz szüksége, Bajnai Gordon szerint azonban jó eséllyel ez elkerülhető. Hétfőn dönt a kamatszintről az MNB. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Hétfőn magyar piaci szempontból egyértelműen kiemelkedik a napi események közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a jegybank monetáris tanácsa hétfői ülésén várhatóan nem változtat a 9,5 százalékos jegybanki alapkamaton, amely a konszenzus szerint idén decemberre 8,5 százalékra süllyedhet.

A külföldi jelentések közül két bizalmi index érdemel figyelmet. Magyar idő szerint hajnalban teszik közzé a második negyedéves üzletik bizalmi indexet Japánban, majd pedig a német Ifo intézet júniusi üzleti mutatóját ismerhetjük meg.

Tovább erősödött a forint, esett a BUX

Pénteken New Yorkban a tőzsdei kereskedés vége felé úgy nézett ki, hogy a Dow index nyereségben zár, de végül csütörtöki zárása alatt maradt 16 ponttal 8539 pont magasságában. A Nasdaq piac viszont 19 pontos emelkedést könyvelhetett el, ami meghaladja az 1 százalékot. A mutató 1827 pontnál volt a kereskedés zárásakor.

Péntek délután erősödni kezdett a forint a bankközi devizapiacon. Délután fél hatkor 278,24 forintot ért már egy euró. Az erősödés unalmas, eseménytelen piacon történik.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 202,31 pontos, 1,32 százalékos csökkenéssel, 15 167,65 ponton zárt pénteken. A kereskedés vége előtt közel 200 pontot esett a kurzus

Személyi változások a PSZÁF-nél

Kondorosi Ferenc tölti be június 1-je óta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jogi ügyvezető igazgatói posztját - erősítették meg a felügyeletnél.

A Pénzügyminisztérium (PM) sajtóban megjelent kritikáiból hivatalosan egyről sem értesült a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának (FT) július elsejei hatállyal lemondott elnöke. Erről "minden tudásom önöktől származik"- mondta Farkas István pénteken.

Az orosz kormányfő helyettese szerint Moszkva támogatni fogja a Szurgutnyeftyegazt a magyar Mollal folytatandó tárgyalásain. A Mol viszont nem tud ilyen tárgyalásokról.

Vita a krízisalapról, hatalmas olasz kötvénycsalás

A bankszektornak is bele kell tennie a maga részét a krízisalapba, ezért arra kérem a bankokat és takarékszövetkezeteket, hogy minden bankkártyás művelet után egy forintot fizessenek be - mondta Juhászné Lévai Katalin (MSZP) országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Több mint 130 milliárd dollár értékű, hamis amerikai állampapír-pakettel kaptak el két japán állampolgárságú férfit az olasz-svájci határon. A hatóságok az olasz maffiára gyanakodnak

A magyar jegybank elnöke, Simor András a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy hála a nemzetközi segítségnek és a hazai reformoknak az ország át tudja vészelni a válságot, de a gazdaság továbbra is kiszolgáltatott a jövőbeni sokkokkal szemben.

Nem kell társasházzá alakulniuk a vagyonadó miatt az osztatlan közös tulajdonban lakóknak - mondták el a Pénzügyminisztériumban az MTI kérdésére.

Reálbér-csökkenés, Richter-megállapodás

Az idei év első négy hónapjában csökkent a reálbér és a foglalkoztatottak létszáma is. A létszámfogyás a versenyszférában nagyobb volt, mint a közszférában, de ez utóbbiban apadt a bérek reálértéke, míg az előbbiben emelkedett.

A KV Pharmaceutical Company pénteken bejelentette, hogy licenc-megállapodást írt alá a Richter Gedeon Nyrt-vel valamint a Gedeon Richter USA-val a KV egyes nőgyógyászati termékeire és technológiáira vonatkozóan.

Áruhitelek szezonja van, a napokban két műszaki áruház is nulla százalékos áruhitelt kínált. Az áruhitel igénylése és megszerzése gyorsnak és egyszerűnek tűnik: néhány papír kitöltése és néhány másik bemutatása után már vihetjük is haza a kiválasztott terméket. Hogyan vegyünk fel áruhitelt, mik a buktatók, mi történik, ha nem tudunk törleszteni?

Iránban a Mahmúd Ahmadinezsád ellen tüntető, kihívóját támogató tömegek egyik fő sérelme - a szerintük elcsalt választás mellett - a gazdaság siralmas helyzete.

IMF-hitel: Bajnai vs. Marketwatch

Jelenleg úgy néz ki, hogy ha a piacok tovább javulnak, ahogyan az utóbbi két hónapban tették, és ha Magyarország tevékenysége segít a bizalom visszaállításában az ország iránt, akkor bizonyára képesek leszünk finanszírozni magunkat a piacról - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken a CNBC gazdasági televíziónak.

Külföldi lapvélemény szerint a jövőre lejáró IMF-hitel nem lesz elegendő Magyarország számára ahhoz, hogy egyszerre legyen képes kilábalni a recesszióból és közben megtartani a kívánt egyensúlyt. Az IMF egyelőre nem beszél újabb hitelről.