Felszámolás alatt a Magyar Borok Háza

Vágólapra másolva!
Több hitelező kezdeményezte a budai Várban működő, egy évvel ezelőtt bezárt Magyar Borok Házát működtető társaság felszámolását. Jogvita miatt még az üzletnek helyet adó, szerfölött értékes várbeli ingatlan is üresen áll - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Június másodikával elindult a Magyar Borok Háza Kft. felszámolási eljárása, a hitelezők a céggel szembeni követeléseiket július 12-ig jelenthetik be a kijelölt felszámoló ÁFI Zrt.-hez - értesült a lap.

A cég több mint egy évtizeden át üzemeltetett üzlethelyiséget az idegenforgalmi szempontból rendkívül frekventált budai Várban. A társaság pénzügyi helyzete 2006 végén, a külföldi turizmus visszaesésével egy időben rendült meg: az elsősorban külföldi vendégeket kiszolgáló kft. a Szentháromság téri ingatlant bérbe adó Magyar Kultúra Alapítvánnyal (MKA) szemben halmozott fel jelentős bérletidíj-tartozást.

Az Euro-Exim Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló kft. 26,5 millió forintos bérletidíj-tartozását - korábbi lapinformációk szerint - 20 millió alá csökkentette, azonban más hitelező is kezdeményezte felszámolását.

A magyar borokat népszerűsítő társaság bedőlése főként arra vezethető vissza, hogy az MKA tavaly márciusban felmondta a bérleti szerződést. A megállapodást később nem sikerült megújítani, enélkül pedig már a vállalkozás eladása sem jöhetett szóba.

Az évi 35 ezer, túlnyomórészt külföldi vendéget fogadó Magyar Borok Háza, ha szerény mértékben is, de nyereséget termelt 2005-ben és 2006-ban - mondta Nyikos István, a kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint főként borászati vállalkozások jelentkezhetnek követelési igénnyel a felszámolónál.

A legnagyobb összeggel az alapítványnak tartozik a társaság, és mivel több mint egy éve zárva tart az üzlet, a gazdálkodásból nem is tudták törleszteni az elmaradást. A Magyar Borok Háza mintegy kétszáz borászati vállalkozással állt szerződésben.

Bár a turisztikailag frekventált helyen lévő üzlethelyiség iránt számos lehetséges bérlő érdeklődött (köztük a Vinum Primatis Zrt. is), a Magyar Borok Háza tavaly júniusi bezárása óta az ingatlan jogvita miatt kihasználatlanul áll.

Az üzletet Nyikos tovább kívánja vinni új befektetővel és új helyszínen, Pestről és Budáról is kapott ajánlatokat. A kft. továbbvitelének legnagyobb akadálya eddig az volt, hogy a tulajdonos Euro-Exim több száz milliót költött a Szentháromság téri üzlethelyiség kialakítására, befektetéseit pedig nem kívánta ily módon leírni.

Az ügyvezető szerint nem mondtak le végleg arról, hogy a működésüket folytassák - az mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a cég már nem működő weboldalára hivatkozva naponta érdeklődnek a kft. szolgáltatásai, például a borkóstolás iránt.