Viszik a forintot, 271,50-nél is járt az euró

Vágólapra másolva!
Jelentős erősödést produkált a keddi piacnyitás után a magyar pénz. Az euró jegyzése korán reggel még 275 forint felett mozgott, fél 10-kor már 273 forint alatt járt a kurzus. Kora délután, 2 óra után pedig bőven 272-es szint alá süllyedt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Gondi István, a Raiffeisen Bank devizakereskedője szerint illikvid a forintpiac, emellett erősödik az euró is a dollárral szemben - ez segítette a spekulánsokat, akik már a 270-es kurzust célozták meg a forintpiacon. A magyar pénz erősödésében a kedvező fizetési mérleg is szerepet játszott, de nem a hirtelen javulásban, hanem már előtte érződött ez a pozitív hatás.

A kereskedő hangsúlyozta, hogy általánosan is pozitív hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon (ezt egyébként mutatta a BUX-index emelkedése is kedd reggel). Mindez szintén erősítheti a forintba vetett bizalmat, akárcsak az, hogy a parlament hétfőn elfogadta az adótörvényekről szóló javaslatokat. Gondi szerint a hét végére akár a spekulánsok - akik közül sokan a 270-es árszintre törekednek - elérhetik ezt a célt. Viszonylag kevés a szereplő a piacon, így várhatóan nem is lesz nehéz dolguk - feltéve, hogy nem történik valamilyen váratlan esemény.

A pozitív fizetésimérleg-statisztika mellett a kockázatvállalási hajlandóság is növekedni látsik szerte a világban, mely a részvényindexek
javulásán és az olajár masszív emelkedésén is látszik - erősítette meg Gondi szavait a Commerzbank piaci kommentárja, amely szerint a forint árfolyama az utóbbi napokban megszokott sávnál jóval nagyobb intervallumban mozoghat, mivel ma van a negyedév és a félév utolsó kereskedési napja, ez pedig a meglévő pozíciók lezárását, és új pozíciók nyitását generálhatja.