Vágólapra másolva!
Az euró csütörtök reggel 268,8 és 269,4 forint közötti sávban mozgott a devizapiacon. A pesti piacnyitás után 270 fölé ment az árfolyam, aztán visszament 269,72-ig, sőt, 268 alá is került a kurzus.
Vágólapra másolva!

A londoni bankközi piacon csütörtökön kora reggel 268,88 forintot ért egy euró a szerda késő esti 268,72 forinttal szemben. Ez 0,06 százalékos gyengülést jelent. Később tovább gyengült a forint, az árfolyam fél tíz körül 270 fölé jutott, 270,31-en is állt például a kurzus, majd visszament 269,72-ig, sőt fél tizenkettő előtt már 268 alatti értékekig erősödött a forint.

Kérdés ezek után, meddig tartható a jelenlegi árfolyam, és esetleg stabilan 270 forint alatt tud-e maradni az euró a következő napokban. (Egyelőre csütörtökön nem látszik stabilnak az árfolyam.)

Kamatcsökkentést hozhat a drága forint

Ha a forint stabilizálódna a jelenlegi, 270 körüli szinten, vagy megközelítené a 260 forintos euró árfolyamot, akkor megnyílna az út a kamatcsökkentés felé - mondják a szakértők. Egy dollár csütörtökön kora reggel 189,99 forintot ért. A forint ezzel 0,05 százalékkal gyengült a dollárral szemben a szerda késő esti árfolyamhoz képest.

Hét fontos eseménye volt, hogy az euró kurzusa kedden tartósan 275 forint alá ment, erre legutóbb januárban volt példa. Később folytatódott az erősödés, szerdán már a 270 forintos határt is áttörte az árfolyam.

A forinterősödés okai

A pozitív nemzetközi befektetői hangulatnak és a pozitív régiós fejleményeknek köszönhető a forint erősödése. A régiós devizák egymással vállvetve erősödtek a hét eddigi részében. Az elmúlt 1 hónapot tekintve még mindig a forint jár az élen, hiszen a júniusi mélypontjáról már csaknem 6,8 százalékot erősödött, miközben a zloty 3,9, a cseh korona pedig 4,8 százalékkal drágult.

A magyar pénz jobb teljesítményében szerepet játszik az is, hogy Romániában tegnap 9 százalékra csökkent az alapkamat, így Magyarország kínálja a legmagasabb irányadó kamatot a térségben. Igaz, egyre többen latolgatják az MNB kamatvágás időszerűségét is - hívta fel a figyelmet Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

A forinterősödéshez hozzájárult, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter jelezte, a harmadik negyedévben euróalapú államkötvényt bocsáthat ki Magyarország, ez pedig jelzi a magyar állam szándékát a piaci alapú finanszírozáshoz való visszatérésre. A legutóbbi euróban és egyáltalán bármilyen devizában denominált magyar állampapír-kibocsátás 2008 júniusában történt.