Tíz nap múlva aláírják a Nabucco-szerződést

Vágólapra másolva!
Törökország fővárosában, Ankarában írják alá július 13-án a részes felek a Nabucco-gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást - közölte pénteken a Reutersszel telefonon a román gazdasági miniszter. A miniszter ezzel megerősítette a török és uniós forrásokból származó korábbi híreket.
Vágólapra másolva!

Adriean Videanu elmondta: "Törökország 15 százalékos kérdését" is megoldották, de hozzátette, hogy nem tud részleteket. Törökország még június elején közölte, hogy nem adta fel elképzeléseit arról, hogy a tervezett Nabucco gázvezetéken átmenő gáz 15 százalékát felhasználja. Úgy látszik az akadály mostanra elhárult.

Korábban Bayer Mihály, a vezeték nemzetközi koordinációját ellátó nagykövet, az Országgyűlés Nabucco eseti bizottság ülésén június végén már kifejtette, hogy május közepe óta két kormányközi konferencia volt, az egyeztetések lényegében megtörténtek, és ha egyik érdekelt ország sem jelez kifogásokat, szakértői szinten lezárultnak tekinthetők a kormányközi megállapodással kapcsolatos egyeztetések.

Bayer Mihály a vezeték finanszírozásáról akkor elmondta, hogy az Európai Beruházási Bank a költségek 25 százalékát, mintegy 2 milliárd eurót adna a vezetékre, míg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1 milliárd eurót hitelezne. Hozzátette, a Nabucco-nak nem finanszírozási oldalról vannak problémái, mivel több kereskedelmi bank is érdeklődik iránta.

Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek pénteken megerősítette az aláírás időpontját és helyszínét. Hozzátette, a jelenlegi állás szerint magyar részről Bajnai Gordon miniszterelnök írja alá a kormányközi megállapodást.

A jelenlegi események kapcsán a román Adevarul című napilap emlékeztet arra, hogy a mostani bejelentés egy nappal azután történt, hogy Törökország felvetette: megvizsgálja az orosz kezdeményezésű Déli Áramlat gázvezeték építéséhez való csatlakozást. A Déli Áramlat megépítésével Oroszország Ukrajnát kerülné ki, a Fekete-tenger alatt vinné át a csővezetéket Bulgáriába, és így látná el földgázzal Nyugat-Európát.

Vetélkedés Közép-Ázsiáért

A Nabucco projekt ezzel szemben az Európai Unió számára Oroszországon kívüli forrásokból biztosítana földgázt. Az Adevarul szerint a Nabucco az európai gázellátás függetlenségét szolgálná, Közép-Ázsiából és a Kaszpi-térségből Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át továbbítana ez a vezeték földgázt Nyugat-Európa felé.

Oroszország az elmúlt napokban aktivizálta magát, és igyekszik a közép-ázsiai térségben és a Kaszpi-tenger környékén minél több gázforrást lekötni. Így megállapodtak például Azerbajdzsánnal - a Nabucco egyik potenciális ellátójával -, hogy a Kaszpi-tenger nyugati partján fekvő állam az oroszoknak ad el földgázt.

A közép-ázsiai gázforrásokra nemcsak Nyugat-Európa és Oroszország tart igényt. Szintén az elmúlt napokban állapodott meg Kína Türkmenisztánnal arról, hogy a Szovjetunió utódállamától gázt vásárol Peking.