A vártnál kisebb az államháztartás hiánya

2009.07.06. 17:13

Júniusban is - az előző hónapokhoz hasonlóan - alapvetően a prognózis közelében alakult az államháztartás pénzforgalmi helyzete.

Az év hatodik hónapjában a hiány - önkormányzatok nélkül - 245,9 milliárd forint volt. A tárca prognózisa 276,1 milliárd forintos deficittel számolt. Áprilisban az előrejelzetthez képest némileg kedvezőbben, májusban a vártnál kisebb mértékű többlet miatt kedvezőtlenebbül, majd júniusban ismét - az egyensúlyt tekintve - előnyösebben alakult az egyenleg.

A központi költségvetés 216,5 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,2 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok pedig 3,2 milliárd forint hiánnyal zártak.

Az első félévben az államháztartásban a vártnál kisebb hiány alakult ki. A deficit - helyi önkormányzatok nélkül - 814,6 milliárd forintot ért el. Ez a GDP 3,1 százaléka. A tárca prognózisa 844,8 milliárd forintos deficittel számolt, amely a GDP 3,3 százaléka. (A GDP arányos államháztartási hiány 0,2 százalékpontos eltérésben a kerekítés is szerepet játszott.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK