Elfáradt a forint, komolyabb gyengülés jöhet

Vágólapra másolva!
A jelek szerint kifulladt a forint múlt heti lendülete, az euróval hétfőn délelőtt már 274 forint fölött kereskedtek. A második negyedéves vállalati jelentések miatt könnyen lejtőre kerülhet a magyar pénz is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel kevéssel 11 óra előtt 274,23 forint volt az euró középárfolyama a bankközi devizapiacon, szemben a pénteki 272 forint körüli értékekkel.

Ugyanekkor egy dollár 196,90 forintot ért, egy svájci frankért pedig 180,30 forint kellett adni.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője kommentjében rámutatott, hogy a nemzetközi irányoknak megfelelően a régiós tőzsdék is 1 százalék feletti mínuszban jártak hétfő reggel, és az ezekkel együtt járó globális befektetői hangulatromlással a forint is mérsékelt eladói nyomás alá került.

Sörös szerint a nap későbbi részében sem lehet számottevő javulásra számítani, de egyelőre az sem valószínű, hogy a forint oly mértékben gyengül, hogy már hétfőn elmenjen a jegyzés a 280 forint körüli szintekre. "Komolyabb gyengülésre már a héten sor kerülhet, de erre a jövő hét elején van igazán esély, ekkor jelennek meg ugyanis a második negyedéves vállalati számok, amelyeknek lehet piaci hatása" - fogalmazott a szakértő, aki szerint hétfőn a 272-276-os sávban marad az euró/forint.

Hétfőn késő délután a magyar júniusi költségvetési adatok adnak visszacsatolást arról, hogy mennyire fenntartható a kormány (és az IMF) által elsődlegesnek tartott költségvetési fegyelem, ami idén 3,8 százalékos GDP arányos hiányt engedne meg - mutat rá Sörös.