Hackett Group: A pénzből csak egyszer lehet kifogyni

Vágólapra másolva!
A válság egyik járulékos hatása, hogy szinte lehetetlenné vált megjósolni a tőke áramlásának irányát vagy mértékét. A gyenge hitelfelvételi lehetőségekkel párosulva ez a fejlemény a csődeljárások megugrásához vezethet a jövőben.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A világ ezer legnagyobb globális vállalatának 80 százaléka nem tudja megjósolni 5 százalékos pontossággal, hogy a következő negyedévben milyen lesz a likviditási helyzete - állítja a Hackett Group Reuters által közölt tanulmánya.

A befektetők többsége a cégek bevételeire és profitjára fókuszál, de a kutatók szerint hasonlóan fontos lehet a pénzforgalom és a forgótőke is. Michel Janssen a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy "A pénzből csak egyszer lehet kifogyni. Veszíthetsz pénzt, de ameddig hozzáférsz másokéhoz, addig rendben van. De amint elfogy belekeveredsz a csődök ördögi körébe."

A válság hatására már eddig is sorra jelentettek csődöt különböző cégek, de a helyzet a talpon maradtaknak se kedvez. A hitelezők egyre óvatosabbak, a befektetők pedig gyanakvóbbak lettek. A hagyományos részvények és gyors pénzügyi megoldások már nem megfelelőek, hogy fedezzék a hirtelen felmerülő költségeket, így a vezetőknek fontossá válik a cégük pénzforgalmának biztos irányítása.

A kutatás kiemelte a holland Philips Electronics esetét, ami rendkívül pontos előrejelzéseket ad a rendelkezésre álló "készpénzről" és nagyon ritka megoldást alkalmaz arra, hogy ezt biztosítsa. A megoldás egyáltalán nem forradalmi: ahhoz kötik a vezetők extra juttatásait, hogy mennyire pontos a pénzforgalmi előrejelzés.

A megoldás egyszerű, mégis az ezer vizsgált nagy cég közül csak 20 százalék ellenőrzi saját előrejelzéseinek pontosságát és csak 15 százalék köti ezt valamilyen módon a vezető munkatársak jövedelmezéséhez.