Vágólapra másolva!
Az OTP Bank kölcsönportfóliója romlik, együtt a gazdasági válság mélyülésével Kelet-Európában, azonban a pénzintézet ellenőrzés alatt tartja a folyamatot, és a fejlemények nem veszélyeztetik a bank céljait, írta szerdán a Reuters hírügynökség, az OTP Bankcsoport vezérigazgató-helyettesét, Urbán Lászlót idézve.
Vágólapra másolva!

Közép-Európa legnagyobb független bankja jó úton van idei célja, a 150 milliárd forintot meghaladó adózott eredmény felé, és nincs szüksége új tőkére 2010 végéig, írta a Reuters az Urbánnal készített interjú alapján.

A Dow Jones hírügynökség ezzel összefüggésben szintén idézte Urbán László nyilatkozatát arról, hogy a második negyedévben a kockázati tartalékolás kevesebb mint a fele volt a tartalékszámítás előtti üzemi eredménynek. A költség/eredmény arány szintén a vállalati előrejelzés közelében alakul, a leépítések és a bérbefagyasztás nyomán.

"Mindazonáltal kimenni a piacra, az jó precedenst teremt, végül is a bankrendszernek így kell működnie normálisan. Nincs nyomás, amely szükségessé tenné, hogy kimenjünk a (tőke)piacra, és ha megtesszük, annak minden bizonnyal csak referenciacélja lesz, és ez fogja meghatározni az összeget is" - idézte Urbán szavait a Reuters.

Urbán elmondta, hogy az OTP hamarosan befejezi a tárgyalásokat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) 200 millió eurós alárendelt kölcsönről és az együttműködés más formáiról, de - mint mondta - "ez nem sürgős".

Urbán azt is elmondta, hogy a csoport külföldi leányintézményeinek esetleg szükségük lesz 100-200 millió dollár friss tőkére még az idén, főleg a tőkemegfelelési mutatók felügyeleti újraszabályozása miatt, és az OTP nem tervezi egyetlen külföldi egysége eladását sem, hiszen azok - mint mondta - "mind megfelelően el vannak látva tőkével, likvidek, és egyikük sem húzza le a csoportot".