Vágólapra másolva!
A cseh államfő megvétózta a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) válságellenes csomagját, amely egyebek között a roncsprémium bevezetését is tartalmazza. A válságellenes csomagot a két nagy párt - a CSSD és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) - kompromisszumos megállapodása alapján a közelmúltban fogadta el a cseh képviselőház.
Vágólapra másolva!

A mostani csomag és az intézkedések deklarált célja a cseh gazdaság fellendítése és a társadalmi stabilitás megőrzése volt, de Václav Klaus nem találta megfelelőnek a tervezetet. "Diszkriminatív, a rendszerbe nem illő törvényről van szó, amely számos joghézagot tartalmaz és pozitív kicsengése végső soron nagyon kétséges" - indokolta az elnök döntését.

Az elnöki honlapon nyilvánosságra hozott indoklás szerint a törvény legvitathatóbb része a roncsprémium. "Ez az intézkedés messzemenően diszkriminatív, mert előnyben részesíti az ipart a gazdaság más ágazataival szemben. Ugyanakkor ezen belül előnyben részesíti az autóipar néhány erős cégének rövid távú érdekeit más iparágak és vállalatok kárára, amelyeknek nincs olyan erős lobbista hátterük" - írta a cseh államfő.

Az elnöki vétó után a törvénytervezet visszakerül a képviselőházba. A vétó felülvizsgálatához a törvénynek többségi támogatásra van szüksége.

Itt olvashatja a válság híreit!