Oszkó: Magyarországnak bizonyítania kell

Vágólapra másolva!
Magyarországnak most azt kell bebizonyítania, hogy az ország a piacról tudja finanszírozni magát - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden a köztévében. Ebből a szempontból kedvező hír, hogy az állampapírok keddi aukcióján a hozamok csökkentek, vagyis a magyar állam az elmúlt hónapokhoz képest alapcsonyabb, 9,06 százalékos hozam ígéretével tudott vevőket találni az államadósságot részben finanszírozó diszkont kincstárjegyekre.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tárca vezetője ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy nem kezd-e újabb tárgyalásokba a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a hitel meghosszabbításáról.

Oszkó Péter elmondta: a befektetői bizalom és a magyar piac iránti nyitottság növelése úgy lehetséges, ha Magyarország minél előbb vissza tud térni a piaci finanszírozásra. Kiemelte: az eredetileg őszre tervezett kötvénykibocsátás várhatóan hamarabb megtörténik.

Nem ez következik

Oszkó Péter hangsúlyozta: "Az IMF több alkalommal felajánlotta a hitel meghosszabbításának lehetőségét, ha Magyarország hosszabbítani akarna, akkor ez megfelelő feltételek mellett lehetséges lenne."

Jelenleg nem ez a következő lépés, hanem az, hogy az ország megmutassa, jól kezeli a válságot és jó irányba halad - tette hozzá a pénzügyi tárca vezetője.

Menesztik-e Tátrait?

Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatójának esetleges felmentésével kapcsolatban Oszkó Péter elmondta: kedden délután személyesen találkozik a vezetővel, mivel szeretnék lezárni Tátrai Miklós eddigi munkájának értékelését.

A pénzügyminiszter nem kívánta megerősíteni azokat az értesüléseket, amelyek szerint "meneszti" Tátrai Miklóst. Úgy fogalmazott: a keddi személyes egyeztetés után hozza meg döntését az ügyben.

Tovább csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama

Oszkó nyilatkozatához kapcsolódik az a kedvező hír, hogy jelentősen 17 bázisponttal 9,06 százalékra csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján. (Két hete 9,32 százalék, három hete 9,38 százalék, egy hónapja 9,36 százalék volt az átlaghozam.)

Az ÁKK a 2009. október 21-én lejáró, D091021 jelű, 3 hónapos diszkont kincstárjegyet hirdette meg jegyzésre az elmúlt két hetivel megegyező, de a korábbi aukcióknál megszokott 40 milliárd forintnál magasabb, 50 milliárd forint értékben.

Az elsődleges forgalmazók 114 ajánlatot nyújtottak be 240,328 milliárd forint értékben. Az ÁKK 56 ajánlatot fogadott el a meghirdetettnél magasabb, 67 milliárd forintos összegre, a teljes kibocsátás pedig 87,1 milliárd forint lett, csakúgy mint az előző aukción. Két hete a meghirdetett 50 milliárd forintos összegre fogadtak el ajánlatot, a teljes kibocsátás akkor 65 milliárd forint lett.