Fizetett és fellebbezett Soros alapja

Vágólapra másolva!
A Soros Fund Management LLC kifizette a PSZÁF által kiszabott bírságot, ám fellebbezett a döntést ellen. A bíróság december elejére tűzte ki a tárgyalást.
Vágólapra másolva!

A közel félmilliárd forintos bírságot kifizettük, most a bírósági ítéletre várunk - mondta a Népszabadságnak Michael Vachon, Soros György szóvivője. A magyar származású üzletember befektetési alapkezelő cégét a pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete márciusban büntette meg az OTP-részvényekkel lebonyolított ügyletei miatt.

Vachon arról nem nyilatkozott, hogy a társaság jelenleg is folytat ügyleteket a Budapesti Értéktőzsdén, így nem zárta ki, hogy a cég tranzakciói érintenek más magyar társaságokat. A Fővárosi Bíróság közben lépett, december 3-án lesz az ügy tárgyalása.

Tavaly októberben drasztikusan zuhant az OTP árfolyama, amikor Magyarországot elérte a globális pénzügyi válság. A PSZÁF Soros György cégét hozta összefüggésbe a 2008. október kilencedikén lebonyolított néhány nagyszabású ügylettel, és félmilliárd forintra büntette a magyar származású üzletembert.

Ez volt a felügyelet történetének legnagyobb ilyen jellegű bírsága. A tavaly 1,1 milliárd dollárt kereső Soros cége a magyar bankpapírt shortolta, vagyis arra játszott, hogy esni fog a részvény árfolyama, ezzel a PSZÁF szerint megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.