Vágólapra másolva!
Több mint 100 milliárd forintos veszteséget okoztak a bankok export orientált vállalatoknak és magánszemélyeknek felelőtlenül és agresszíven értékesített befektetési termékek révén. Olyan befektetések születtek, ahol az ügyfél (számára nem látható vesztesége) egy perc alatt elérte a befektetésben lekötött tőke 44 százalékát - állítja két ügyvédi iroda.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó ügy jelentősen eltéréseket mutat azoktól az esetektől, amikor valaki egy adott részvényt vesz meg rosszul felmérve a piaci körülményeket és emiatt bukja el a befektetését. Ebben az esetben a bank ügyfélkezelése során elkövetett etikátlan és szabálytalan magatartások sorozata vezetett a hatalmas veszteségekhez. Olyan tanácsadók értékesítettek összetett befektetési termékeket, akik önmaguk sem látták át a termékeket. A termékhez kapcsolódóan bemutatott kockázatok a valós kockázatok töredékét érték el.

A legkényesebb és legkevésbé indokolható tényező, hogy a banki értékesítés még 2009. októberében is folyt, amikor a piaci kockázatok a Lehman-csődöt követően már egy teljesen új szintre emelkedtek és a magyar kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF-fel.

"Nem arról van szó, hogy X.Y. 10 000 Ft-on OTP részvényt, vagy 20 000 Ft-on MOL részvényt vásárolt és most saját hibás döntése miatt a bankot hibáztatja. Esetünkben tényszerűen mulasztott a bank" - hangsúlyozta Nógrádi Péter, a Nógrádi Ügyvédi Iroda vezetője.

Sok a panasz

A Nógrádi Ügyvédi Irodához és a Dr. Zalán Gábor Ügyvédi Irodához az elmúlt hónapokban beérkezett banki ügyfélpanaszok száma szokatlanul erős koncentrációt mutatott egyes banki befektetési termékekre vonatkozóan. A két ügyvédi iroda a deviza befektetések terén kimagasló tapasztalatokat felhalmozó pénzügyi tanácsadókkal társulva kezdte meg a panaszos ügyek feldolgozását 2009 márciusában.

A munka megkezdését követően hamar nyilvánvalóvá vált; jelentős volumenben értékesítettek a hazai bankok vállalatoknak és magánszemélyeknek összetett, devizaárfolyam mozgásokhoz kapcsolódó befektetéseket úgynevezett árfolyamindex swap, CDO-k és Profitmax termékek formájában. Jelen közleményben a Raiffeisen Bank által értékesített árfolyamindex swap nevezetű termék visszáságai kerülnek bemutatásra.

A Raiffeisen az értékesítést export orientált vállalatok és magánszemélyek számára is folytatta. A vállalatok számára a működésből származó deviza kockázatok enyhítése lett volna a cél, míg a magánszemélyek egy "csak kiemelt ügyfelek számára felajánlott befektetési lehetőség" kiemelkedő hozamában bízhattak. A befektetések eredményeként egyes vállalatoknál működésképtelenség, magánszemélyeknél teljes vagyonvesztés következett be.

Nem teljes ismertetés

A minimum 500 000 eurós befektetés kockázatait a bank nem teljes körűen ismertette. Egy 2-3 százalékos forinterősödés esetén azonnali 5,3 százalékos nyereséget, maximum 15 százalékos gyengülés esetén 1,2 százalékos hozamot ajánlott a pénzintézet. A Raiffeisen a befektetés értékét meghatározó változók együttes negatív elmozdulását nem vizsgálta, nem mutatta be az ügyfeleknek, így a termék kockázatait bemutató leírásban a valóságosnál három és félszer kisebb kockázat került szemléltetésre.

"Két évvel ezelőtt vezették be azt a szabályozást, hogy az ügyfél kockázatvállalási hajlandóságát vizsgálni kell az adott befektetési termék vonatkozásában. Ez esetünkben csupán formailag következett be. Becslésünk szerint, amennyiben a törvény szellemiségét követően járt volna el a bank, akkor az ügyfelek 90 százaléka nem köti meg az ügyletet." - tette hozzá Dr. Zalán Gábor, a Dr. Zalán Gábor Ügyvédi Iroda vezetője.

Azt, hogy az ügylet kifejezetten a bank számára volt előnyös, jól mutatja, hogy amennyiben egy befektető az ügylet megkötését követően egy perccel szerette volna lezárni a pozícióját, azonnal 15,6 millió forintos veszteséget szenvedett volna el 500 000 eurós befektetés esetén, ami a befektetéshez fedezetként megkövetelt 150 ezer euró 44 százalékát teszi ki. (Jelen példa a Raiffeisen által a drámai forintgyengülést követően, 2009. márciusában kiadott ügyfél tájékoztatójából számolható ki.)

Felkészületlen értékesítők

"Sajnálatosan azt tapasztaltuk, hogy olyan tanácsadók értékesítették a terméket, akik önmaguk sem értették az adott befektetés minden dimenzióját. Jól tetten érhető ez a bank által bemutatott és a valós kockázati szintek közötti eltérésen is" - hangsúlyozta Zalán Gábor.

A befektetés kockázatainak teljes bemutatásán túlmenően a bank elmulasztotta közölni az ügyfelekkel, hogy negatív piaci tendenciák esetén a kezdetben megkövetelt 150 ezer eurón túlmenően mikor kell további fedezetet biztosítaniuk ahhoz, hogy a befektetés fennmaradhasson. Sőt, a meglévő befektetés mögé a pótlólagos fedezetet az ügyfél banknál elhelyezett vagyonából, annak előzetes értesítése nélkül képezte meg a bank.

A 2008. októberében megkezdődött drasztikus forintgyengülés ellenére - ami az egyéb tényezők negatív irányú elmozdulásával párosulva jelentős veszteségeket okozott - a Raiffeisen egyetlen alkalommal sem konzultált - az ügyvédi irodák által megismert esetekben - az ügyféllel. Azaz a bank nem teremtette meg az ügyfelek számára annak a lehetőségét, hogy még elviselhető szintű veszteség mellett a befektetésüket lezárják. Sőt, a bank ügyfélkérés ellenére írásban megtagadta, hogy napi szinten megismerhetők legyenek a befektetés értékét meghatározó tényezők.

A banki ügyfélkezelés hiányosságait és szabálytalanságait jól szemlélteti, hogy a bank az ügyfélszerződésben kötelező érvénnyel megkövetelt veszteséglimitáló megbízás nélkül kötötte meg az ominózus befektetési ügyleteket.

"Nem önmagával a befektetési termékkel van a baj. Amennyiben a bank betartotta volna a saját előírásait és veszteséglimitáló megbízást is megkövetelt volna, már induláskor bemutatta volna a termék valós kockázatait azon összefüggéseiben, ahogy azt a nagy veszteségek bekövetkezése után, 2009 márciusában megtette, valamint transzparensen szemléltette volna a befektetésekhez tartozó pótlólagos fedezeti követelményeket, akkor egy szavunk sem lehetne" - mondta Nógrádi Péter.