Vágólapra másolva!
Az előzetesen közölt adatoknak megfelelően májusban 22,1 százalékkal esett vissza a magyar ipar termelése éves szinten, az első öt hónapot nézve pedig 23 százalékos volt a hanyatlás. A visszaesésben főszerepet játszott az autóipar gyenge exportteljesítménye.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés májusban 22,1 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

A termelés volumene az év első öt hónapjában 23,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a részletes, az előzetesen közölt adatokkal egyező számokat szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első öt hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 26,9 százalékkal, májusban 24,8 százalékkal csökkent éves szinten.

Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele 33,4 százalékkal esett vissza tavaly májushoz képest. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari export közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 18,3 százalékkal esett vissza.

Csak a gyógyszeripar ért el bővülést

A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első öt hónapjában 15,9 százalékkal, májusban 18,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze. Az ipar január-májusi belföldi értékesítése 11,7 százalékkal, a májusi 18,5 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

Májusban a feldolgozóipar 13 alága közül csupán egyben figyelhető meg termelésbővülés: a gyógyszergyártás volumene 8,9 százalékkal növekedett éves összevetésben. A járműiparban a gyenge exportteljesítmény mellett a gyártás is jelentősen csökkent, az alágazat kibocsátása 31,2 százalékkal csökkent a kereslet jelentős visszaesése miatt.

Mit hozhat a jövő?

Az ipar a következő időszakban sem számíthat fellenedülésre, a kilátásokat meghatározó rendelésállomány is rossz képet fest. Májusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 29,2 százalékkal esett vissza 2008 azonos hónapjához viszonyítva. Némi reményre ad okot, hogy a májusi csökkenés mérsékeltebb volt, mint az áprilisi.

Az új exportrendelések 27,9 százalékkal, az új belföldi rendelések 35,4 százalékkal csökkentek, az összes rendelésállomány 16,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.