Jövőre a piacról finanszírozhatja magát Magyarország

Vágólapra másolva!
Piaci hírek szerint ez sikeresnek is bizonyult a magyar eurókötvény kibocsátása, a részleteket ma teszik közzé. Elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy élni tud a központ a kedvező nemzetközi hangulat adta lehetőséggel, és nőtt az esélye, hogy jövőre nem kell megújítani a nemzetközi szervezetekkel kötött hitelkeret-megállapodást - írja a pénteki Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ma kerül sor a Magyarország által tegnap kibocsátott eurókötvény árazására. A kötvény felára az összehasonlító eurókamatcsere-hozam (mid-swap) felett 395 bázispont lehet. A kiinduló árazási célsáv 400 plusz-mínusz 5 bázispont volt. (A pénzügyi világválság kirobbanása óta első alkalommal kísérelt meg devizakötvény-kibocsátást Magyarország.)

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön sikeres forintkötvényaukciót is tartott. A cég 3, 5 és 10 éves futamidejű kötvényeket kínált fel eladásra 25, 18 és 12 milliárd forint értékben. A beérkezett ajánlatok alapján az 5 és a 10 éves papíroknál meg is emelte az elfogadott ajánlatok összértékét 6, illetve 3 milliárd forinttal, így összesen 64 milliárd forintért adtak el kötvényeket a tervezett 55 milliárd forint helyett.

Az aukciós átlaghozamok a 3 éves papírnál 8,96 százalék, az 5 évesnél 8,81 százalék, míg a 10 évesnél 8,58 százalék lett, ami kisebb az előző aukciók hozamánál. Július 2-án volt utoljára ilyen jellegű aukció, amikor a három lejáratra összesen 24 milliárd forint értékben ajánlottak fel papírokat.

Nem okozna gondot a kamatcsökkentés

A Napi Gazdaság magyar és londoni elemzők véleményét idéző összeállítása szerint az aukciók eredménye egyértelmű siker. Az ÁKK jó úton halad afelé, hogy saját lábára álljon a finanszírozás tekintetében. A most eladott mennyiség azért még messze van a lejáró kötvények nagyságrendjétől, azt azonban nem is lehetett elvárni a jelenlegi helyzetben, hogy egyik pillanatról a másikra visszaálljon a régi rend - mondta Jobbágy Sándor.

A CIB elemzője szerint az sem okoz majd gondot, ha a monetáris tanács 50 bázispontos kamatcsökkentést hajt végre, hiszen a piac azt várja, hogy továbbra is az eddig megszokott óvatos kamatpolitikát folytassák, amibe belefér a piac által várt mérséklés. A CIB elemzője szerint mivel a piac várja ezt a lépést, a forintot is erősítheti a döntés, és a kötvények esetében is erősítheti a vételi érdeklődést.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője is úgy gondolja, hogy a kedvező nemzetközi hangulatot jól használja ki az ÁKK. Az elmúlt időszakban ugyanis sokat javult a helyzet, amihez természetesen hozzájárult a várakozásoknál jobban induló amerikai gyorsjelentési szezon, valamint a második negyedéves kínai GDP-adat. Az elmúlt napok után megnőtt az esélye annak, hogy a 2010 első negyedévében lejáró nemzetközi hitelkeret megújítására ne legyen szükség. Az idén azonban még biztosan a nemzetközi szervezetek hiteleire lesz rászorulva Magyarország.