Vágólapra másolva!
Új csomag szerveződik, melynek lényege, hogy akinek átmeneti fizetési nehézségei támadtak, állami kezességvállalás mellett áthidaló kölcsönt vehet fel bankjától. A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó kedvezményeket július 28-tól lehet igénybe venni annál a pénzintézetnél jelentkezve, amelyik a lakáscélú hitelt nyújtotta.
Vágólapra másolva!

Az áthidaló kölcsön kamata az állami kezességnek köszönhetően alacsony, jelenleg nem éri el a 10 százalékot. A bank a kamaton kívül más terhet nem számíthat fel. A kölcsönt a munkanélkülieknek a folyósítást követő 10, a többieknek 5 év alatt kell visszafizetniük.

A Pénzügyminisztérium (PM) a kedvezmény igénybevételének feltételeiről részletes tájékoztatót tett közzé honlapján, amiből kiderült, hogy a kedvezményes időszakban a munkanélkülieknek havonta legalább 10 ezer forint, a többieknek háztartásuk havi nettó jövedelme 30 százalékával azonos összegű törlesztést kell vállalniuk.

A munkanélküliek közül azok jogosultak a kedvezmény igénybevételére, akiknek a munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően szűnt meg; 30 millió forintnál kisebb piaci értékű ingatlanra vettek fel legfeljebb 20 millió forint összegű hitelt, és az erről szóló szerződést idén június 30-ig aláírták; a lakáscélú kölcsön biztosítékául szolgáló lakóingatlan az adós lakhelyeként vagy tartózkodási helyeként szolgál.

A nem munkanélküli adósoknak hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy teherviselő képességük a megváltozott körülmények miatt átmenetileg nem teszi lehetővé a szerződés szerinti törlesztőrészlet megfizetését. további feltétel, hogy a lakáscélú kölcsön törlesztőrészlete nem haladhatja meg az igénylő háztartásában a nettó havi jövedelem 40 százalékát.

A kormány szándéka a terhek könnyítésével az, hogy megakadályozza a lakástulajdon elveszítését. Ha az adós a segítség ellenére sem tudja törleszteni a hitelét, ez még nem jelenti, hogy elveszíti otthonát. Az árverezésre kerülő otthont ugyanis az önkormányzat elővásárlási jogával élve megvásárolhatja, majd - a piacinál kedvezőbb feltételekkel - a bent lakó adósnak bérbe adhatja.