Vágólapra másolva!
Németországban a fő mutatók azt mutatják, hogy a gazdaság hamarosan túljut a visszaesés legrosszabb szakaszán - ez áll a német pénzügyminisztérium hétfőn megjelent jelentésében, amely szerint a második negyedévi teljesítmény jobb a vártnál. Derűlátó előrejelzést tett közzé a gazdasági minisztérium is.
Vágólapra másolva!

"Németország gazdasági visszaesésének üteme az utóbbi időben szemlátomást lelassult. Számos mutató arra vall, hogy egyes gazdasági ágazatokban a hanyatlás talán már meg is állt" - írták a német pénzügyminisztérium elemzői júliusi havi jelentésükben.

A tárca derűlátó jelentésével egybecseng a gazdasági minisztérium előrejelzése is. Ebben a minisztérium azt jövendöli: jó esély van arra, hogy a második negyedév gazdasági mutatói a háború utáni legsúlyosabb recesszió végét jelzik.

Az év első három hónapjában 3,8 százalékkal esett vissza a német gazdaság az előző negyedhez képest - ez a legrosszabb adat az ország 1990-es újraegyesítése óta -, és a hazai össztermék (GDP) 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A német kormány hivatalos várakozása egész évre átlagosan 6 százalékos gazdasági visszaesés - ez hatvan éve a legrosszabb teljesítmény lenne.

Hétfőn közzétett jelentésében a pénzügyminisztérium úgy értékelte: az elmúlt időszakban visszaesett exportban is fordulópont jöhet. A szakértők szerint erre utal, hogy ismét növekednek a különböző megrendelések, és mindez az elkövetkező hónapokra az exportban is stabilizálást valószínűsít.

A hivatalos minisztériumi jelentések óvatos derűlátását több intézeti, illetve banki szakértő is megerősítette, szerintük az év második felére a konjunktúra élénkülése várható.

A Die Welt nevű napilap gazdasági szakemberek körében végzett felméréséből az tűnt ki: az elkövetkező hónapokban inkább "pozitív meglepetések" várhatók. "A fellendülés jelei már megfigyelhetők", idézte a lap Rolf Schneidert, az Allianz konjunktúra-szakértőjét, aki szerint a gazdasági vezetők derűlátását megalapozza, hogy növekednek az exportmegrendelések, és erősödik a fogyasztás is.

A munkapiacot illetően azonban kevésbé derűlátóak az előrejelzések. A szakértők egybehangzó véleménye szerint az elkövetkező időszakban a munkanélküliség növekedése várható, ami fékezheti a remélt fellendülés dinamikáját.

Az államadósság növekedésének megállítása is "távoli kilátást" csupán - írták a minisztériumi szakértők. A tavalyi, GDP-hez mérten 0,1 százalékos államháztartási hiány után az Európai Bizottság most 3,9 százalékos hiányt jósol Németországnak idénre, és 5,9 százalékos hiányt jövőre.