Ázsia segíthet hétfőn a forintnak

Vágólapra másolva!
Hétfőn nyugodt napra számíthatnak a közép-kelet-európai valuták, helyi makroadatok híján főleg a nemzetközi piaci irányzat lesz meghatározó, írta elemzők véleményét idézve hétfőn a Dow Jones hírügynökség. Ebből a szempontból a távol-keleti részvénypiacok hétfői, meredek emelkedése, a New York-i határidős jegyzések erősödése és a dollár gyengülése a főbb valutákhoz képest - jó előjel.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság további híreit!

A forint és a zloty pénteki, kiigazítás jellegű gyengülését visszaerősödés követheti. A forint már csütörtökön kissé gyengült, mert a több mint egy éve első eurókötvény-kibocsátás sikere megnövelte a hó végi kamatcsökkentés esélyét a befektetők szemében.

Újabban azonban más megfontolás érvényesülhet: a sikert a piac Magyarország hitelképessége növekedésének is tulajdonítja, és ez mindenképpen forinterősítő tényező.

Továbbá a magyar eurókötvényt a befektetők július 28-i határidővel vásárolják meg, éppen egy nappal a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn, július 27-én esedékes kamatdöntése után, és a befolyó összeg - egymilliárd euró - forintra váltásának kilátása szintén erősítő tényező a forint számára.

És éppen, mert a piac kamatcsökkentésre számít, addig a külföldi alapok még ki akarják használni a magasabb hozamot a hozamelőnyjátékban (carry trade), ezek az "előre hozott" vásárlások szintén javíthatnak a forinton.

A forint pénteken 0,33 százalékot vesztett, a cseh korona 0,09 százalékot nyert, a zloty 0,40 százalékot vesztett az euróval szemben.

Jól áll Ázsia és az euró, erősödhet a forint

A tokiói értéktőzsde hétfőn zárva volt, országos ünnepnap miatt. A tokiói tőzsdezárás szokásos idejében a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 2,38 százalékos, a szöuli Kospi 2,74 százalékos, a sanghaji összetett mutató 1,54 százalékos nyereségben volt az előző záróhoz képest.

Közép-európai idő szerint hétfő reggel a dollár 94,64 jen volt Szingapúrban vételi oldalon, 0,39 jennel drágább, mint pénteken későn. Az euró 134,04 jen, 0,30 jennel drágább a pénteki későinél. Az euró 1,4166 dollár volt, 0,0065 dollárral drágább, mint pénteken későn.

A Goldman Sachs, a JP Morgan, az Intel és más nagy nevek vártnál sokkal jobb eredményei láttán a piaci hangulat javul, nő a kereslet a részvénypiacokon, ezt szenvedik a menedékvaluták hétfő reggel: a legtöbbet a jen veszítette a hétfői tokiói piacszünet miatt is, de a dollár is veszít az euróval és más valutákkal szemben.

A forint számára jó hír, hogy a dollár és a jen gyengül az euróval szemben. A feltörekvő piaci devizák közül ugyanis a forint inkább az euróhoz kötődik, viszont többnyire "túlreagálja" a közös pénz árfolyamemelkedését. A forint árfolyama ugyanis nemcsak az európai pénztől, hanem a nemzetközi kockázatvállalási kedvtől is függ. Ha a dollár és a jen esik, akkor bátrabbak a befektetők, és szívesebben fektetnek a rizikósabb magyar piacba is, ami jót tehet a forintnak hétfőn.