Válsághíradó: Erősödött a BUX, a Dow Jones és a forint is, de leginkább a nyár

Vágólapra másolva!
Leminősítették a magyar bankrendszert, oldalazva erősödött a forint, végelszámolás alatt a magyar építőipar, csúcson a szlovák munkanélküliség, az USA-ban már a fellendülés kezdetével számolnak, az amerikai és a magyar tőzsde is nyereséggel tudott zárni. A pénzügyminiszter a kötvénykibocsátás sikere ellenére óvatos. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Magyarországon kedden semmilyen - még kevésbé fontos - közzétételre nem lehet számítani, külföldön is csak legfelejebb közepes jelentőségű adatok látnak napvilágot.

A legjelentősebb esemény az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke fellépése lesz a kongresszus előtt, amikoris a monetáris politikai helyzetről, illetve a kilátásokról beszél.

Kijön az eurózóna júliusi feldolgozóipari beszerzési mendezserindexe, a prognózisok enyhe esést mutatnak.

Emellett a júniusi svájci kereskedelmi mérleget lehet megismerni, valamint a kanadai jegybank kamatdöntő ülésének határozatát (a kanadai alapkamat jelenleg 0,25 százalék).

Leminősítették a magyar bankrendszert

Gyengébb kockázati kategóriába sorolta át a magyar bankrendszert hétfőn a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a bankszektor állami támogatása szükség esetén költségvetési korlátokba ütközne.

Kitartott a nap végéig az optimizmus a pesti tőzsdén, a BÉT részvényindexe, a BUX 313,46 pontos, 1,97 százalékos emelkedéssel, 16 251,16 ponton zárt hétfőn, az erősödést a Mol- és az OTP-papírok vezették. A forint erősödött az euróval szemben, de a 272-es szintet nem tudta áttörni.

Nyilvánosak a lakáshitel-támogatás feltételei, gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítését célzó kedvezményeket július 28-tól lehet igénybe venni annál a pénzintézetnél jelentkezve, amelyik a lakáscélú hitelt nyújtotta.

"Magyarország óvatos lesz a további kötvénykibocsátásokkal" - mondta Oszkó Péter.

Végelszámolás alatt az építőipar

Családi viszály a VW-Porsche ügyletben, eredetileg a kisebbik cég, a Porsche - és hátterében alighanem Wolfgang Porsche - akarta megszerezni a VW-t, mostanra azonban kiderült: ezt a csatát Góliát nyerheti, és csütörtökön a két céget ellenőrző, egymással rokoni kapcsolatban (is) lévő Piëch és Porsche családok megegyezhetnek az ügylet lebonyolításáról.

Hétfőtől érvényes a bankok egyoldalú szerződésmódosításával összefüggő moratórium, a bankok a moratóriumban azt vállalták, hogy szeptember végéig tartózkodnak attól, hogy az ügyfelek számára kedvezőtlen, egyoldalú szerződésmódosítást hajtsanak végre.

Több mint ezer építőipari cég került végelszámolás alá 2009 első félévében, ami több mint ötven százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Németországban a fő mutatók azt mutatják, hogy a gazdaság hamarosan túljut a visszaesés legrosszabb szakaszán.

Csúcson a szlovák munkanélküliség

Nyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést a New York-i értéktőzsde vezető mutatói. A befektetők makrogazdasági adatokból, illetve néhány vártnál jobb vállalati eredményből azt a következtetést vonják le, hogy talán fellendülőben van az amerikai gazdaság.

A gazdasági válság kezelése érdekében elképesztő mennyiségű állami pénz ömlött az utóbbi fél évben a piacokra. Ez jó eséllyel tompította a krízist, de sokak szerint a válságkezelés ezen módja már középtávon is komoly gondokat okozhat, főleg, hogy a bankárlobbi is egyre erősebb.

Szlovákiában júniusban ismét csúcsra futott a munkanélküliség, a májusi 11,39 százalékról 11,81 százalékra nőtt a ráta.

Ghána az IMF legújabb kuncsaftja, az afrikai ország összesen 600 millió dollár hitelt fog kapni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy sikerrel vehesse fel a versenyt a válság negatív hatásaival.