Házak 1 milliótól, lakások 125 millió forintért

Idén, Magyarországon a legolcsóbb ingatlan alig több mint 1 millió forintért kelt el, míg a legdrágább 130 millió forintba került új tulajdonosának - közölte az Otthon Centrum, amely a saját hálózata által az év első felében eladott, ezres nagyságrendű lakóingatlanokat nézte át.

Az olcsósági lista élén egy Lentitől 10 km-re található kisközségben, 1940-ben épült olyan ház áll, amely 1,2 millió forintért kelt el, és ahová a közművek közül csak a villany van bevezetve. Viszonylag nagy mérete (74 m2) miatt a legalacsonyabb fajlagos árral is ez a ház rendelkezik: alig több mint 16 ezer forint négyzetméterenként.

A hárommilliós értékhatáron belül a falvak mellett két vidéki városban is adott el az Otthon Centrum családi házat. Nagykanizsán egy kétszobás, bontandó állapotú családi ház talált új tulajdonosra 1,5 millió forintért, míg Komárom külterületén kétszer ennyiért kelt el bútorozottan egy jó állapotú, alápincézett 32 m2-es kis ház, hatalmas, 2000 m2-es telekkel.

Budapesten 10 millió forint alatt négy családi ház is vevőre talált. Ezek közül - meglepő módon - a legolcsóbb egy budai, a XXII. kerületi, 48 m2-es, kétszobás, Budafokon található ingatlan volt, amelyet 6 millió forintért adtak el. A másik három ingatlan a pesti oldalon található, s mindhárom esetében a m2 ár meghaladta a 140 ezer foritnot.

Legolcsóbb társasházi téglalakás

A legolcsóbb társasházi téglalakást Budapesten, a VIII. kerületben adta el az Otthon Centrum. A Teleki tér környéki, földszinti lakás mindössze egy 16 m2-es szobából, valamint 2 m2-en konyha-fürdőből áll, és 3,2 millió forint volt a vételára. Az alacsonynak tűnő összeg ellenére viszonylag magas, 178 ezer forint volt a négyzetméterár.

Ötmillió forint alatt még egy tucatnyi téglaépítésű lakást tartalmaz az eladási lista, és ebből vidéki közép- és nagyvárosok mellett öt Budapesten; a IV., VIII., XIII és  XX. kerületben található.

Legolcsóbb panellakások

A legolcsóbb panellakások árban teljesen összevethetőek a téglalakásokkal, viszont átlagban valamivel tágasabbak, hiszen 28 m2 a legkisebb házgyári panel típus. Egy ilyen méretű erkélyes ingatlan Miskolcon 4,2 millió forintért kelt el. A településméret itt is meghatározónak tűnik, hiszen a Veszprém megyei Hajmáskéren ugyanilyen áron egy felújított, kétszobás, erkélyes, 52 m2-es lakás talált vevőre.

Budapesten a legolcsóbb panellakást a XX. kerületben adták el. Itt 6 millió forintot ért a vevőnek egy VIII. emeleti, 37 m2-es, felújítandó garzonlakás nagy loggiával. Hét millió Ft alatt még Csepelen, illetve a VIII. és XV. kerületben keltek el panellakások a fővárosban. 

Legdrágább panellakások

Panelek esetében valójában nem lehet drágaságról beszélni; az Otthon Centrum adatbázisa szerint 15 millió forint környékén van az árrekord. Ezt a limitet az első félévben egyetlen lakás lépte csak túl: egy 59 m2-es, 1+2 félszobás zuglói, II. emeleti lakás, melyért 15,4 milliót fizetett új tulajdonosa. A lakótelepi lakások árát nagyban meghatározza a ház állapota, ebben az esetben az épület átesett a Panel Plusz programon, ráadásul a lakás is igényesen felújított.

A legdrágább vidéki panellakás egy székesfehérvári, 2+2 félszobás, felújított otthon volt, amely 13,5 millió forintért talált vevőre. A fajlagos árak az említett lakásoknál mindenhol magasabbak 200 ezer forint/m2-nél.

Legdrágább téglalakások

Lényegesen magasabb árakkal találkozhatunk a legdrágább téglalakások listáján. Az élen egy II. kerületi, néhány éve átadott társasház I. emeletén található, 132 m2-es lakás áll, melyhez veranda és 29 m2-es terasz tartozik; ez 125 millió forintot ért új tulajdonosának.

90 millió forint felett még két új építésű lakás szerepel az Otthon Centrum listáján. Egy 126 m2-es, 33 m2 terasszal a Budai Vár oldalában, illetve egy pasaréti 100 m2-es (113 m2 terasszal).

A legdrágább vidéki lakás egy siófoki új építésű, tetőtéri ingatlan, melynek 66 m2-éért és majdnem ugyanekkora teraszáért "mindössze" 31 millióért jutott hozzá vevője.

Legdrágább családi házak

A legdrágább családi ház csupán ötmillió forinttal drágábban, 130 millió forintért kelt el a lista élén álló társasházi lakáshoz képest. A háromszintes, majdnem 400 m2-es ház 1400 m2 telken található a III. kerületi Tábor-hegyen. Ilyen kategóriában természetesen alap a panoráma, a hatalmas, 71 m2-es nappali és hozzá a 107 m2 terasz.

A lista második helyén álló, XII. kerületi, felújítandó, és "csak" 176 m2-es ház viszont arra bizonyíték, hogy gyakran önmagában a helyszínt kell megfizetni az árban. Ebben az esetben 90 millió forintot.

Vidéken, Pest megyén kívül, Szombathelyen találjuk a legdrágább eladott házat. Ennek 40 milliós ára ugyanakkor önmagában nem sok, különösen, ha figyelembe vesszük a méreteket - 140 m2es ház 1600 m2-es telken -, és az ingatlan újszerű állapotát - közölte az Otthon Centrum.

KAPCSOLÓDÓ CIKK