Vágólapra másolva!
Lengyelországban 0,8 százalékkal bővült a gazdaság a második negyedben, a vártnál jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A költségvetési hiány azonban vészesen emelkedik, a kormány privatizációs programmal próbálkozik.
Vágólapra másolva!

Lengyelország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben közel 0,8 százalékkal meghaladta a tavalyi második negyedévit - közölték a lengyel statisztikai hivatalban csütörtökön nem hivatalos becslésként. Az első negyedévről is 0,8 százalékos éves növekedést tart nyilván a hivatal.

Lengyelországban a kiskereskedelmi forgalom júniusban, változatlan áron, 0,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - jelentették szintén a statisztikai hivatalban. Az éves növekedés elmaradt a májusi, 1,1 százalékos többlettől, de jócskán meghaladta a 0,4 százalékos elemzői előrejelzéseket.

A többi visegrádi országhoz képest az exporttól kevésbé függő lengyel gazdaságot a nagy belső piac tartja életben. A kormányfő vezető gazdasági tanácsadója szerint van esély 0,3-0,4 százalékos gazdasági növekedésre idén, miközben az Európai Bizottság 1,4 százalékos, az IMF pedig 0,5 százalékos visszaesést GDP-csökkenést jósol.

Mindennek az ára azonban, hogy a lengyel kormány az idei költségvetési hiánycélt már majdnem az eredetileg tervezettnek a kétszeresére, 27 milliárd zlotyra kényszerült emelni, mert az eddigi kiadáscsökkentések nem fedezik a gazdaság lassulása miatt elmaradó adóbevételeket.

A pénzügyminiszter a múlt héten azt hangoztatta, hogy jövőre már mindenképp csökkenteni kell a hiányt. A kormány 4,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság 6,6 százalékos, illetve jövőre 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak - egyre távolabbit az euróövezeti tagsághoz szükséges, de az EU-tagok számára egyébként is kötelező 3 százaléktól.

Elemzők szerint utolsó tartalékait éli fel a kormány, szerdán például 36,7 milliárd zlotys (2,343 billió forint) privatizációs programot hirdetett, az államadósság növekedését enyhítendő, és rá akarja tenni a kezét a jegybank idei profitjára is.