Vágólapra másolva!
Lettország megkapta az Európai Uniótól a Nemzektözi Valutaalap (IMF) szervezte készenléti hitelkerete második, 1,2 milliárd eurós részét - közölték hétfőn a lett pénzügyminisztériumban. Közben újabb akadály emelkedett egy másik, 200 millió eurós hitelrészlet útjába, amelyet Lettország az IMF-től vár.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A balti ország az EU-tól kapott, 1,2 milliárd euró egyik felét a költségvetési hiány fedezésére, a másik felét a pénzügyi szektor stabilitásának fenntartására költi, az Európai Bizottsággal kötött megállapodásnak megfelelően.

A múlt hét végén a valutaalap is megállapodást ért el Lettországgal 200 millió eurós hitelrészlet felszabadításáról. Az aláírást azonban kétségessé tette, hogy az ötpárti lett kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Néppárt hétfőn közölte, nem támogatja az egyezséget. A Néppárt vezetése szerdára találkozóra hívta Valdis Dombrovskis lett kormányfőt és Einars Repse pénzügyminisztert, akiktől választ remél a megállapodással kapcsolatos több kérdésére. A Néppárt nem hozta nyilvánosságra kifogásait.

Lettország tavaly decemberben 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott az IMF szervezésében az IMF-től (1,7 milliárd euró), az EU-tól (3,1 milliárd euró), a skandináv országoktól (1,8 milliárd euró), a Világbanktól (400 millió euró), Csehországtól (200 millió euró), Lengyelországtól (100 millió euró), Észtországtól (100 millió euró) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD, 100 millió euró).

Romániának ugyancsak hétfőn 1,5 milliárd eurót utalt át az EU a tavasszal kialkudott, 5 milliárd eurós hitelkeret első részeként.