Vágólapra másolva!
Több százmillió euróval segíti a közép-kelet-európai vállalati hitelezést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a francia Société Générale bankcsoport szerdán Londonban bejelentett közös hitelprogramja.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezés alapján az EBRD hozzávetőleg 400 millió euró finanszírozást tervez folyósítani a SocGen kelet-európai érdekeltségeinek, a térségi reálgazdaságok hitelezésének fellendítésére.

A francia bank helyi leányvállalatainak nyújtandó EBRD-finanszírozás zöme a térségi kis- és közepes vállalatok hitelellátását szolgálja. A Société Générale-nak három kisebb érdekeltsége van Budapesten, az SG Equipment Finance, az ALD Automotive Hongrie és a HITEX.

A szerdán bejelentett EBRD-SocGen ügylet része annak a közös tőkejuttatási kezdeményezésnek, amelyet az év elején indított el az EBRD, a Világbank és az Európai Beruházási Bank (EIB).

A február végén nyilvánosságra hozott program alapján a három nemzetközi pénzintézet külön támogatási csomagot állított össze a finanszírozási gondokkal küszködő kelet-európai gazdaságok számára, összesen 24,5 milliárd eurós kerettel.

Ehhez a csomaghoz a legnagyobb hozzájárulást az EIB adja, 11 milliárd euróval. Ennek a részcsomagnak a kedvezményezettje a közép-, kelet- és dél-európai kis- és középvállalati szektor.

A Világbank hozzávetőleg 7,5 milliárd euróval járul hozzá a csomaghoz, ebből az idén és jövőre összesen 3,5 milliárd euró jut a feltörekvő európai bankszektor problémáinak kezelésére.

Az EBRD 2009-2010-ben 6 milliárd euróig terjedő összeget nyújt a térségi pénzügyi szektornak, valamint a kis- és középvállalatoknak befektetés, adósság- és kereskedelem-finanszírozás formájában.

A londoni bank a februárban ismertetett éves eredmény-beszámolójában közölte azt is, hogy jóllehet tavaly - az 1998-as orosz fizetési válság óta először - veszteséges volt, ennek ellenére azonban az idén rekordösszeget, hozzávetőleg 7 milliárd eurót helyez ki befektetések és hitelek formájában a működési területéhez tartozó feltörekvő gazdaságokba, a tavalyi 5,1 milliárd euró után.

Az EBRD már korábban bejelentette, hogy az eredetileg tervezett csökkentés helyett növelni fogja a fejlettebb közép-európai térség támogatását is.

A kelet-közép-európai átalakulási folyamat finanszírozására 1991-ben életre hívott londoni banknak már volt a Société Générale-tranzakcióhoz hasonló, magánbankokkal közös kezdeményezése a kelet-európai reálgazdaságok hitelezésének támogatására.

Az EBRD májusban bejelentette, hogy az UniCredit bankcsoport nyolc kelet-európai - köztük magyarországi - érdekeltségében hajt végre összesen 432,4 millió euró befektetést. Az UniCredit magyarországi részlege 50 millió euró EBRD-tőkét kap a kis- és középvállalati hitelezés támogatására. Az olasz-német-osztrák UniCredit a legnagyobb bankcsoport Közép- és Kelet-Európában: a cégnek 19 országban összesen több mint négyezer fiókja működik.