Egy évi pénzünket bukták el a nyugdíjpénztárak

Vágólapra másolva!
A Stabilitás Pénztárszövetség elemezése szerint a magánnyugdíjpénztári vagyon az első negyedév végén ugyanakkora volt, mint egy évvel korábban, azaz az utóbbi 12 hónapi befizetéseinket elvesztették a befektetéseiken a pénztárak. A szövetség szerint a második negyedév az egyik legjobb lehetett a pénztárak történetében.
Vágólapra másolva!

A pénztári szegmensben 80-90 százalékos piaci részesedéssel rendelkező szövetséghez tartozó 15 magánnyugdíjpénztár vagyonának összesített piaci értéke 7,4 milliárd forinttal, azaz 0,4 százalékal csökkent az első negyedévben.

A negyedév végén 1745 milliárd forintot kezeltek a pénztárak, akárcsak 2008 első negyedévének végén - az utóbbi egy esztendő adatait összevetve még szomorúbb a kép, 2008 harmadik negyedéve ugyanis még 1861 milliárd forintos vagyonnal fejeződött be.

A negyedév végére tehát gyakorlatilag a magánnyugdíjpénztári vagyon piaci értéke az elmúlt év azonos negyedévi értékére csökkent. "A vagyonvesztés mértéke az előző negyedévihez képest jelentősen elmaradt, a befektetési teljesítmények a piaci tendenciákat tükrözték, de a pénztári bevételek a befektetési tevékenység veszteségeit, a működési és szolgáltatási kiadásokat egyaránt ellensúlyozni tudták" - írja a közlemény.

Az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon összesített piaci értéke 36,4 milliárd forinttal, azaz 5,8 százalékkal csökkent az első negyedévben. A vagyoncsökkenés mértéke a banki, biztosítói háttérrel működő pénztárak esetében 5,2 százalékos, míg a munkahelyi, ágazati pénztáraknál 7,4 százalékos, a legnagyobb a független pénztárak esetében pedig 9,3 százalékos.

A Stabilitás szerint a negyedév legmeglepőbb jellemzője a hazai állampapírpiac gyenge teljesítménye, mely rendkívül nagy nyomást gyakorolt a nyugdíjpénztári portfóliók teljesítményére.

A pénztárak erős marketing tevékenységének köszönhetően a magánnyugdíjpénztárak esetében a pénztárt váltók száma csupán 1,5 százalékkal haladta meg az elmúlt egy év negyedéves adatait, így a tagok csupán kis hányada realizálta a múlt év veszteségeit. Az összes taglétszámhoz viszonyítva a pénztárt váltók aránya 3,5 százalékra emelkedett. Az idei első negyedévben továbbra is elenyésző azon pénztártagok száma, akik a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva úgy döntöttek, hogy a vegyes rendszerből visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a választható portfóliós rendszert üzemeltető és az "egyportfóliós" modellt működtető pénztárak átlaghozama hasonlóan alakult. Az "egyportfóliós" modellt alkalmazó pénztárak hozama - tekintve, hogy itt a legmagasabb az állampapírok aránya - elmaradt az előző negyedévi teljesítménytől, míg a választható portfóliós rendszert működtető pénztárak hozama a 2008. negyedik negyedévihez hasonlóan alakultak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak az első negyedévben 14 milliárd forint nyugdíjszolgáltatásokkal kapcsolatos kifizetést teljesítettek.

A szövetség egészségpénztárainak taglétszáma 5 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest és 13,8 százalékkal a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten. Tekintve, hogy az év végén jelentősen megnövekednek a befizetések az év más időszakához képest az előző negyedévben az egy főre jutó tagdíjbevétel minden pénztártípusban magasabb volt az első negyedévinél. A tagdíjból származó bevétel azonban 18,1 százalékos növekedést mutat 2008. és 2009. első negyedéveket összehasonlítva.