Volvóval vigasztalódhat, aki lemarad az Opelről

Vágólapra másolva!
A Ford Motor Co. lelassította a Volvo eladását, hogy a lehető legjobb árat kapja a svéd autógyártóért - írja a Wall Street Journal. Az amerikai cég megvárná, ki nyeri az Opelért folyó küzdelmet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lap úgy értesült, hogy a Ford megvárja amíg a General Motors vevőt talál az Opelre, és az ottani aukción vesztes pályázót is meghívja a Volvoért folyó licitversenyre.

A meg nem nevezett forrás szerint ezért az elkövetkező 3-4 hétben nem várható előrelépés a Volvo-ügyletben. A svéd cégért jelenleg hárman versenyeznek, a kínai Geely Holding, a szintén kínai Beijing Automotive Industry Holding, illetve egy meg nem nevezett európai befektetői csoport. Eredetileg július végére várták a végleges ajánlatokat a Volvóra, de ez a jelek szerint csúszni fog.

A Beijing Auto az Opelért is harcban állt, de ebből a versenyből a szellemi tulajdonjogok kezelésével kapcsolatos problémák miatt kiesett a kínai cég. A német vállalatot jelenleg ketten szeretnék megszerezni: az orosz hátterű kanadai Magna International Inc. és a belga központú, de amerikai hátterű RHJ International SA.

Az eladó cég, a Ford amúgy viszonylag jól tartja magát az amerikai autóipari szegmensben: a cég volt az egyetlen, amely eddig állami segítség nélkül kibírta a válságot, sőt, még profitra is sikerült szert tennie hála a költségek csökkenésének és a vártnál jobban alakult eladásoknak.

A Ford vezetősége szerint tartani tudják a 2009-es pénzügyi tervszámokat, amiben benne foglaltatik a költségek 4 milliárd dollárral való csökkentése is. Fenntartották azt az állításukat is, hogy 2011-re legalább nullszaldósra, de inkább nyereségre fognak szert tenni az eladásokból is.