Magyarországon tárolna gázt Szerbia

2009.08.05. 14:47

Szerbia Magyarországon szeretne Oroszországból kapott földgázt tárolni, s erről csütörtökön Bécsben tárgyal a Srbijagas szerb, a Gazprom orosz állami gázvállalat, illetve az E.ON Hungária Zrt., Magyarország egyik vezető energiaszolgáltatója - jelentette be Dusan Bajatovic, a Srbijagas vezérigazgatója. Az E.ON szóvivője azonban nem tud a találkozóról, így szerinte a társaság nem vesz részt azon.

A menedzser szerint az volna az ideális, ha 200-300 millió köbméter gázt tarthatnának készenlétben a magyarországi tárolókban egy újabb gázhiány esetére. Szerbia az év eleji orosz-ukrán gázvita idején úgy tudta csak nagy nehezen átvészelni a hiányt, hogy Magyarországról kapott kölcsönbe gázt, mivel saját tartalékai nem voltak.

Az ország egyetlen, a bánáti Udvarnokon (Banatski Dvor) lévő tározóját most töltik fel, s a Srbijagas illetékesei szerint mintegy 300 millió köbméter gáz kerül bele. Ez 60 napra elegendő tartalék, amennyiben újból megszűnik az Oroszországból érkező földgáz-utánpótlás.

Ahhoz azonban, hogy használni is lehessen, komoly korszerűsítést is végre kell hajtani. Ez év elején, az ukránok elrendelte gázstop idején is volt gáz a tárolóban, de nem lehetett hozzáférni. A fejlesztéssel napi ötmillió köbméter kivétele válik lehetővé.

Ha megépül a Szerbián is áthaladó, orosz földgázt a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába szállító gázvezeték, akkor az udvarnoki tároló kapacitását is jelentősen bővítik.

Az E.ON Hungária Zrt. szóvivője, Kutas István az MTI kérdésére elmondta, hogy nem tudnak a bécsi megbeszélésekről, és nem is lesznek ott a társaság képviselői. A szóvivő hozzáfűzte: bár ősztől több 100 millió köbméter új, szabad kapacitása lesz az E.ON csoporthoz tartozó E.ON Földgáz Storage Zrt.-nek a fejlesztések eredményeként, annak értékesítése szigorú szabályok szerint történik.

A meglévő partnereknek ugyanis elsőbbségük van, és csak a fennmaradó kapacitást lehet szabadon - például aukción - eladni. Kutas István emlékeztetett arra, hogy nagy érdeklődés mutatkozik szerb és bosnyák részről magyarországi gáztárolás iránt,  és folytak is erről kétoldalú tárgyalások. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK