Vágólapra másolva!
Brutálisan szűkült a hazai lízingpiac április-júniusban, az előző év második negyedéhez képest 70 százalékkal csökkenést jegyzett fel a Lízingszövetség. A szövetség tagjai az év második felében a finanszírozási oldal konszolidációjával számolnak, így a lízingpiac alakulását elsősorban a kereslet befolyásolja.
Vágólapra másolva!

Drámai visszaesést regisztrált a Lízingszövetség az idei második negyedévben: a lízingcégek által finanszírozott eszközök értéke ez év második negyedében 70 százalékkal csökkent 2008 hasonló időszakához képest, értéke alig érte el a 226 milliárd forintot. A szerződések száma szintén jelentősen, 74 százalékkal volt kisebb 2009. első felében

A Lízingszövetség által a tagság körében végzett felmérés szerint általános a borúlátás, de 2009 második felére a visszaesés enyhe mérséklődésére számítanak. A válság mélyülésével fokozatosan megfigyelhető a várakozások változása is, habár a mostani előrejelzések még mindig kisebb éves visszaesést mutatnak a tényadatoknál.

"A lízingcégek az elmúlt egy évben folyamatosan alulbecsülték a piaci visszaesés mértékét, ez a gazdasági folyamatok kiszámíthatatlanságának, a bizonytalanság növekedésének a jele" - fejtette ki Lévai Gábor és hozzátette: "A piac és az ügyfelek számára ugyanakkor bíztató lehet a forint árfolyamának jelenlegi erősödése, a sorozatos kamatcsökkentés és a költségvetés várható stabilizálódása, az államcsőd kockázat mérséklődése."

Drasztikusan esett az autófinanszírozás

A gépjármű finanszírozásban - a PSZÁF szabályozás hatására - rövidült a futamidő, viszont más területeken a válság hatására egyértelműen csökkent az ügyfelek tehervállaló képessége és nőtt a hosszabb futamidejű szerződések aránya a teljes portfólión belül.

Az autófinanszírozás drasztikus visszaesése a második negyedévben is folytatódott, éves szinten eddig 65 százalékos a csökkenés. A szerződésszám 66 százalékos csökkenése meghaladta még a gépjármű értékesítés volumenének visszaesését is, ami az elmúlt negyedévben 60 százalékot tett ki. A flottafinanszírozásnál értékben 46 százalékos a visszaesés a vizsgált időszakban, de a szerződések számában csak 39,5 százalékos. Jellemző, hogy a piaci szegmens eltolódott a használt gépjárművek irányába.

A haszongépjárműveknél mind az érték állomány, mind a megkötött szerződések száma 66 százalékkal esett. Az év eleje óta az új gépjárművek aránya 26 százalékkal mérséklődött.

A tech szektor tartja magát

A gépeknél és berendezéseknél az első félévben 46 százalékos volt a visszaesés a finanszírozott értékben és 66 százalék a szerződés számot tekintve. Az eszközöknél csökkent a mezőgép és építő ipari berendezések részesedése, viszont elkezdett növekedni az IT és irodai berendezések aránya.

"A válság hatására - a várakozásoknak megfelelően - megindult az informatikai piac finanszírozási szerkezetének átalakulása, a beruházók érdeklődése egyre inkább a külső finanszírozási források felé fordult. Ennek hatására az általános csökkenéssel szembe ment az IT finanszírozási piac, hiszen 4 százalékkal nőtt ezen berendezések finanszírozási volumene." - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Az ingatlanlízingnél a korábbi évek növekedését 2009 első negyedévében 57, második negyedévében már 75 százalékos visszaesés jellemezte. Az év második negyedében egyre többen kerestek kisebb értékű ingatlant, s az újonnan kötött szerződések száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest 89 százalékkal zuhant.