Maradt 1 százalékon az euróövezeti alapkamat

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön, a többségi piaci várakozásnak megfelelően, egy százalékon hagyta alapkamatát. A bank utoljára májusban csökkentette a kamatot, negyed százalékponttal 1,00 százalékra, rekord mélységbe.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Trichet az ECB sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, a jelenlegi kamatszintet megfelelőnek tartják. Később kérdésre válaszolva azt mondta, nem vitatták meg, hogy ez lenne az alapkamat alsó határa. Az elmúlt hónapok negatív inflációs rátái mögött átmeneti hatások állnak, amelyek már csak rövid ideig hatnak, az év végére ismét pozitív adatok jöhetnek. Az inflációs várakozások lehorgonyzottak, az árstabilitás közép távon is tartható lesz.

A gazdasági aktivitás gyenge marad az év hátralévő részében, de a visszaesés kisebb, mint az első negyedévben volt. 2010-ben fokozatos fellendülés kezdődhet meg, 2010-ben pozitív GDP adatok jöhetnek. A legutóbbi makroadatok is megerősítik a korábbi gazdasági előrejelzést, de továbbra is vannak bizonytalanságok. A növekedést segíthetik a gazdaságélénkítő lépések, a bizalom javulása, azonban a nyersanyagárak felfutása, a pénzpiacok alakulása, a protekcionista intézkedések és a munkaerőpiaci folyamatok jelentenek leginkább kockázatot a növekedésre. Az ECB egy hónap múlva vázolja fel friss gazdasági prognózisát - derül ki a Questor Elemzés Csoport közleményéből.

Trichet növekedéssel kapcsolatos szavai nyomán az euró kisebb erősödést mutatott a dollárral szemben, 1,4372-ről 1,440,3-ig, átmenetileg.