Vágólapra másolva!
Legutóbb hat negyedévvel ezelőtt, 2007 harmadik negyedében tudott nyereséges lenni a világ legnagyobb biztosítótársasága. A mostani nyereség várakozáson felüli, az előrejelzéseket hozzávetőleg 30 százalékkal haladja meg.
Vágólapra másolva!

Az AIG elindult felfelé, a világ legnagyobb biztosítótársasága 1,8 milliárd dolláros profittal zárta az áprilistól július végéig tartó időszakot, az előző év azonos időszakában feljegyzett 5,4 millárdos mínusszal szemben.

A gazdasági válság miatt megrendült helyzete miatt az amerikai állam milliárdjaival megsegített társaság legutóbb 2007 harmadik negyedében ért el nyereséget. A részvényenként 2,3 dolláros profit meglepően jó eredmény, az elemzők ugyanis 1,67 dolláros nyereségre számítottak.

A céget egyébként fel fogják darabolni. A Wall Street Journal a minap azt írta, hogy összesen majdnem egymilliárd dollár üti a markát azon bankoknak és ügyvédi irodáknak, amelyek részt vesznek a világ legnagyobb biztosítója, az American International Group (AIG) feldarabolásában. Az újság ágazati szakértők becsléseire és a Fed (az amerikai jegybank) New York-i tagbankja által rendelkezésére bocsátott dokumentumokra támaszkodva úgy számolt, hogy csak a Morgan Stanley 250 millió dollárt kaszálhat. Jelentős bevételekre számíthat még a Bank of America, a Goldman Sachs, a JPMorgan Chase, a Blackstone Group kockázatitőke-társaság, a Davis Polk & Wardwell ügyvédi iroda és az Ernst & Young könyvvizsgáló cég.

Ha a WSJ összesített becslése helyes, az ügylet a maga nemében az egyik legnagyobb lehet a Wall Street történetében. Négyszer annyi pénz cserélhet gazdát, mint az AT&T 1996-os feldarabolása során, és közel kétszer annyi, mint amennyibe a Visa USA tavalyi tőzsdére vitele - minden idők legnagyobb részvénykibocsátása - került.